Speranţa femeilor din România ca vârsta de pensionare să fie de doar 60 de ani în cazul lor este, stă, acest moment, într-un proiect de lege iniţiat de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu. Iniţiativa legislativă, care aduce unele modificări la legea sistemului unitar de pensii, urmează să intre în dezbaterea camerei Deputaţilor, ultima frontieră pe care proiectul o are de trecut pentru a fi aprobat şi transformat în lege.
Vochiţoiu, viceliderul grupului parlamentar PSD, vrea ca femeia să muncească doar până la 60 de ani, iar bărbatul până la 65 de ani, stagiul complet de cotizare să fie în cazul femeilor 30 de ani, iar în cel al bărbaţilor 35 de ani.
În plus, politicanul cere în proiectul gândit de el ca suma pe care femeile ar urma să o primească la pensionare să fie echivalentă cu 45 la sută din salariul mediu brut pe economie la momentul ieşirii din câmpul muncii, dar şi eliminarea discriminărilor între pensionari, cauzate de aplicarea unor metodologii de calcul diferite, prin abrogarea unor prevederi din actuala lege.
”E un proiect pentru pensionari, nu al unui partid. E normal ca femeia să iasă la pensie mai devreme decât bărbatul pentru este implicată mult mai mult decât bărbatul în activităţile gospodăreşti.Nu trebuie să o ţinem la muncă spunând că poate să gătească cu produse semipreparate, aşa cum au spus-o unii politicieni. Prevederile actuale se reflectă negativ asupra natalității și chiar amenință însăși existența celulei de bază a societății românești – familia. O femeie îşi găseşte cu greu de muncă şi la 45 de ani, dar la peste 60 de ani”, a declarat senatorul Vochiţoiu, vicelider al grupului parlamentar PSD.

Pensii speciale de mineri pentru şefii de judeţ şi primari!

În timp ce guvernanţii vor să ţină, cu orice preţ, femeia la muncă până la 65 de ani, probabil pentru a le transforma în membrii cotizanţi eterni la bugetul de stat, mai mulţi parlamentari PNL au venit cu un proiect care sfidează bunul simţ:  ei au vrut, nici mai mult, nici mai puţin, decât pensii speciale pentru şefii de consilii judeţene!
Mai precis, respectivii politicieni au cerut ca şefii de judeţ, primarii şi viceprimarii de oraşe şi comune, care probabil lucrează în condiţii vitrege care le pun viaţa şi sănătatea în pericol, să fie pensionaţi în condiţiile de care beneficiază minerii şi cei care au lucrat în furnale.
Proiectul a fost respins, însă intenţia contează…”Nu mă surprinde că PNL-ula avut tupeul fără margini să vină cu o lege prin care cere ca preşedinţii de consilii judeţene să aibă aceleaşi condiţii de pensionare ca ale minerilor şi ale celor care au lucrat la furnalele României”, a punctat senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News