Senatorii au votat mai multe amendamente la proiectul de reformă fiscală a Guvernului Tudose. Astfel, potrivit modificărilor aduse proiectului, firmele care realizează venituri până la un milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei şi cel puţin doi angajaţi pot opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.
În plus, se majorează plafonul de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la trei milioane de euro şi reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a propus, la rândul ei, un amendament care precede că finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare nu este purtătoare de TVA”. Documentul justificativ pe baza căruia se face decontarea proiectelor este situaţia de lucrări”, se stipulează în amendamentul propus de Andronescu şi aprobat de plenul Senatului.
Opoziția, nemulțumită pentru că nu a fost lăsată să își susțină amendamentele în plen
Parlamentarii de la USR și PNL au cerut susţinerea în plen a celor 60 de amendamente depuse de Opoziţie şi care nu se regăsesc la amendamente admise sau respinse în raportul Comisiei de buget, dar cererea acestora a fost respinsă prin vot de plen. De asemenea, plenul a respins prin vot retrimiterea la Comisie a actului normativ pentru o săptămână, formulată atât de PMP, cât şi de USR.
Liberalul Florin Cîţu a transmis că Ordonanța adoptată în forma actuală „mai mult încurcă lucrurile în economie decât le descurcă”. „Ordonanţa 79 este cea care a reuşit să-i unească pe cei din Opoziţie cu sindicatele care au susţinut acest Guvern să ajungă la putere. Din păcate, OUG, aşa cum arată ea azi, încurcă mai mult lucrurile decât le descurcă în economie. Singura soluţie este ca Guvernul să ia o decizie de prorogare. PNL va vota împotrivă”, a declarat liberalul Forin Cîţu.
Și UDMR a criticat proiectul. Senatorul UDMR Tanczos Barna a spus că modificarea succesivă a Codului fiscal „duce la o lipsă totală de predictibilitate în domeniu”.
”Este o OUG care are şi elemente bune, şi elemente mai puţin bune. Cu siguranţă ar fi fost nevoie de o pregătire mai amplă şi de calcule mult mai bine puse la punct, astfel încât ele să fie implementate predictibil de către societăţile comerciale şi UAT-uri”, a spus Tanczos Barna.
Săptămâna trecută, președintele comisiei de buget-finanțe, social-democratul Eugen Teodorovici, trimitea o scrisoare premierului Tudose, pe tema Ordonanței Codului Fiscal.
„Am trimis, săptămâna aceasta, către ministrul de Finanţe (Ionuţ Mişa – n.r) şi, în copie, primului ministru, o scrisoare la care am anexat toate acele amendamente pe care le-am discutat în cadrul comisiei, săptămâna trecută, şi un set de amendamente care n-au fost discutate, propuse de cei de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României, şi rugămintea a fost aceea de a dispune de urgenţă analiza acestor amendamente, la care Ministerul de Finanţe a fost reprezentat prin doamna secretar de stat şi colegii domniei sale, inclusiv să analizeze posibilitatea modificării OUG 79 (privind modificarea Codului Fiscal – n.r) printr-o altă ordonanţă şi să nu se aştepte în Parlament legiferarea respectivă, tocmai pentru a da un semnal foarte clar în piaţă vizavi de forma finală a acestui set de modificări ale Codului Fiscal”, a declarat Teodorovici, la începutul şedinţei Comisiei.
Citește și: Top 300 cei mai bogați Români. Ce averi au, cine a intrat și cine a ieșit din top. „Frații Dedeman”, Gigi Becali și Frank Timiș, cele mai mari creșteri