În Senat, au fost 101 voturi pentru, 13 împotrivă şi două abţineri. Liderul grupului senatorial AUR, Călin Matieş, şi-a exprimat dezacordul privind cedarea sistemului Patriot de „un miliard de dolari”, spunând că „suntem săraci”.

Preşedinta Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL), a declarat că proiectul poate să treacă şi de Camera Deputaţilor până la finalul acestei săptămâni, a relatat Agerpres. Camera Deputaților este for decizional.

După ce Parlamentul adoptă legea, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie.

Proiectul MApN nu prevede o dată exactă a donaţiei către Ucraina şi a lăsat acest lucru la latitudinea Guvernului. De asemenea, România nu va plăti din bugetul de stat noul sistem Patriot pe care îl va primi la schimb, dar recepţia va costa aproximativ 60 de milioane de dolari.

România a cedat sistemul Patriot către Ucraina la cerința lui Joe Biden

România a cumpărat 7 sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari. Patru au ajuns deja în România, două fiind operaţionalizate. Celelalte trei vor ajunge în perioada imediat următoare.

Pe 7 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat la Washington, după discuțiile cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional la acel moment.

Pe 20 iunie, CSAT a decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot, deși a admis că va exista o „vulnerabilitate operaţională” în urma acestui demers, „condiția” fiind negocierea cu SUA pentru a primi un „sistem similar sau echivalent”, a transmis Administrația Prezidențială.

Urmărește-ne pe Google News