Actul normativ reglementează astfel pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, auxiliar din instanţe şi Parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus, pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României.
Senatul este primă Cameră sesizată și a adoptat actul normativ cu 81 de voturi pentru, 21 de abţineri şi unul împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional.
La începutul lunii august, Guvernul a adoptat Ordonanța care prevede că pensiile de serviciu nu vor mai putea depăși salariile nete. Pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, potrivit unui comunicat al Guvernului României.
Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate.
Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.
Citește și: Dragnea: Mă interesează foarte puţin dacă Kovesi rămâne şefa DNA; Ce îi cere liderul PSD ministrului Tudorel Toader