Proiectul de lege a înregistrat 64 de voturi „pentru”, 60 de voturi „împotrivă” şi patru abţineri în Senat.
Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a argumentat că legea este una benefică pentru că nu este o zi pierdută pentru angajator, ci este o zi câștigată pentru campania de vaccinare și pentru sănătatea românilor, în condițiile în care restricțiile epidemiologice s-au redus și 80% din populație nu s-a vaccinat încă.
„Aceasta este o lege care încurajează vaccinarea, care este o prioritate a Guvernului și o prioritate a noastră. Inițiativa a primit un raport pozitiv, în unanimitate, de la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, aviz favorabil al Consiliului Legislativ, aviz favorabil Consiliul Economic și Social și a fost dezbătută împreună cu confederațiile patronale și cu confederațiile sindicale reprezentative. Acordarea unei zile libere pentru vaccinare este un cost mic față de riscul potențial al acordării a minimum 15 zile de concediu medical, fără a mai pune la socoteală pericolul la care sunt supuși ceilalți angajați”, a afirmat Ștefan Pălărie, citat într-un comunicat.
PNL nu a susținut legea
Președintele PNL, Ludovic Orban, a argumentat că proiectul discriminează și el nu a fost discutat anterior în coaliția de guvernare.
„Se creează o discriminare între cei care s-au vaccinat până acum şi cei care urmează să se vaccineze ca să primească o zi liberă sau o zi liberă la şcoală sau o zi liberă pentru părintele care îşi duce copilul la vaccinare”, a explicat Orban, citat de Agerpres.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei prevede că se poate beneficia, la cerere, de o zi liberă pentru vaccinare, acelaşi drept putând fi acordat părintelui care îşi imunizează copilul.
„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR PLUS.
Proiectul de act normativ mai prevede posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept se acordă pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.
Stadiul campaniei de vaccinare
94.656 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor oficiale furnizate luni, 17 mai, de Comitetul Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare (CNCAV). Astfel, de la începutul campaniei și până astăzi s-au imunizat cu cel puțin o doză 3.963.176 de oameni.