Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi „pentru”, o „abţinere” şi 36 de voturi „împotrivă”.
„Noi spunem foarte clar în acest proiect că nu abrogăm pensiile speciale pentru militari şi magistraţi, ci pentru corpul diplomatic, membrii Curţii de Conturi şi parlamentari, pentru că este absurd să votăm privilegii dincolo de principiul contributivităţii, principiu care spune că fiecare primeşte înapoi pe măsura contribuţiei avute, a precizat senatoarea USR Florina Presadă.
Potrivit acesteia, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, iar bugetul total pentru acestei pensii este de 6,6 miliarde lei în 2017.
”Regula trebuie să fie, potrivit celor de la USR, “la contribuţiile egale – pensii egale”.
De asemenea, proiectul mai prevede menţinerea a două excepţii de la această regulă pentru pensiile militare de stat, excepţie care există şi în celelalte ţări membre NATO, şi pentru pensiile magistraţilor, unde Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) recomandă un regim de pensionare special.
Conform expunerii de motive, regimul pensiilor speciale “nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”.
„Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre aceştia, 8.668 sunt pensionari civili, beneficiari de pensii de serviciu – diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori ai Curţii de Conturi. Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017 erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. În aceste condiţii, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului”, a susţinut Presadă.
Liderul PSD Liviu Dragnea a fost invitat de inițiatori, mai mulți parlamentari de la Uniunea Salvați România (USR), să semneze propunerea legislativă. Acestuia i s-a dat un termen de două săptămâni, pentru a susține inițiativa, aleșii USR arătând că în caz contrar vor depune oricum proiectul în legislativ.