Senatul a decis ca preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să fie numit de către Parlament, la propunerea Guvernului, preşedintele României fiind exclus din procedura de numire.
„Conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţa comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se arată în actul normativ.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu o astfel de modificare şi a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare.
„Observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi preşedintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce priveşte atribuţiile legate de propunerea, numirea şi controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM. Doar repartizarea echitabilă a acestor atribuţii între puterile legislativă şi executivă şi, în cadrul acesteia din urmă, între preşedintele României şi Guvern, poate asigura independenţa operaţională a ANCOM”, a punctat şeful statului, în obiecţiile sale.
Citeşte şi: VIDEOREPORTAJ. Producătorii cu munca, samsarii cu profitul: “Nu-mi permit să visez la o vacanță”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!