Cuprins:
„Americanii ne-au dat un mandat fără precedent. Am preluat controlul asupra Senatului”, s-a felicitat Donald Trump, președintele reales al SUA.
SUA, în era republicană
În condițiile în care republicanii dominau Camera Reprezentanților și aveau șanse să o păstreze sub control, victoria din Senat era un țel pentru a-și impune programul fără a întâmpina blocaje majore. În cele din urmă, au reușit să se impună și în acest for legislativ care își reînnoiește o treime din cei 100 de membri o dată la doi ani. Cei 100 de senatori sunt împărțiți în mod egal la nivel federal – câte doi pentru fiecare stat.
Conform ultimelor proiecții, republicanii au ajuns la 52 de senatori. Și mai au un avantaj: vicepreședintele. Deși nu are drept de vot în Congresul SUA, totuși vicepreședintele poate interveni uneori în hotărârile din Senat, mai exact pentru a înclina balanța când există o situație de egalitate, ceea ce se întâmplă foarte rar.
Senatul american are o istorie de 235 de ani, la fel ca și Camera Reprezentanților. Atribuțiile celor două instituții legislative care formează Congresul SUA sunt definite în Articolul 1 al Constituției americane.
În timp ce Camera Reprezentanților este considerată vocea poporului și trebuie să fie atentă la schimbările din rândul opiniei publice, ceea ce generează, de regulă, dezbateri îndelungate, Senatul este văzut ca un forum al înțelepciunii. Constituția SUA prevede ca orice act legislativ să fie aprobat de ambele camere. Cu toate acestea, există și diferențe între ele.
Rolul Senatului american
Pe lângă adoptarea legilor federale și puterea de a investiga, la fel ca și Camera Reprezentanților, Senatul beneficiază de competențe exclusive în ceea ce privește numirea sau demiterea din funcții executive cheie, de la secretari de stat și reprezentanți ai agențiilor federale precum FBI până la judecătorii de la Curtea Supremă. Deciziile pot fi luate cu o majoritate simplă.
Camera superioară a Congresului SUA joacă, de asemenea, un rol determinant în politica externă, pentru că trebuie să confirme numirea ambasadorilor. În plus, Senatul ratifică tratatele internaționale și trebuie să aprobe declarațiile de război. Prin urmare, deținerea majorității în Senat este un element crucial pentru orice nou președinte al SUA.
Republicanii își datorează acest control omului de afaceri Bernie Moreno, primul latino-american pe care Ohio îl trimite în Senatul SUA, și fostului guvernator al Virginiei de Vest, Jim Justice, care a făcut parte din Partidul Democrat până în 2017.
Fapt inedit, Senatul SUA va avea în premieră două femei de culoare în componența sa, și anume democratele Angela Alsobrooks (Maryland) și Lisa Blunt Rochester (Delaware). Pe de altă parte, democrata Sarah McBride a devenit marți prima persoană transgender aleasă în Camera Reprezentanților.
Importanța pentru România
În primul rând, Senatul SUA aprobă ambasadorul nominalizat pentru o țară. În al doilea, adoptă proiecte de lege care pot avea implicații și asupra altor țări. În cazul României, senatorii Richard Durbin și Jeanne Shaheen au depus în martie 2023 un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.
Acest proiect de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, guvernul român este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane și de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării și cetățeniei, explică Agerpres.
În momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi aleși s-au referit la rolul important și activ pe care România îl are atât în cadrul NATO, cât și în Uniunea Europeană, și au subliniat relația de aliat puternic al SUA. Ei au apreciat, de asemenea, sprijinul generos acordat refugiaților ucraineni în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Inițiativa a venit după o vizită efectuată de cei doi senatori în țara noastră.
Un alt aspect care merită remarcat este că Senatul SUA poate găzdui evenimente sau elabora rapoarte ce privesc relațiile cu alte țări. De exemplu, pe 25 octombrie 2023, Subcomisia pentru Europa și cooperarea de securitate regională din cadrul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA a organizat o audiere în vederea evaluării strategiei Departamentului de Stat pentru securitatea Mării Negre. Depoziția Departamentului de Stat a fost susținută de asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, James OBrien, care a declarat: „Nu puteam cere un aliat și un partener mai bun decât România”. Audierea a avut loc în prezența ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!