„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut documentele privind Revoluţia din decembrie 1989, documente care au stat la baza comisiei de anchetă a Parlamentului. Sunt documente – o parte clasificate şi o parte documente neclasificate. Astăzi (luni – n.r.) s-a luat hotărârea să nu mai cerem declasificarea noi, la Senat, ci să le transmitem aşa cum sunt, fiind convins că, fiind o comisie de procurori, pot să citească, unii dintre dânşii, şi documente clasificate. Deci ele vor pleca din Senat aşa cum sunt astăzi – o parte clasificate şi o parte neclasificate, tocmai pentru a ajuta PÎCCJ”, a anunţat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Niculae Bădălău, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.
Comisia juridică a Senatului a înaintat conducerii instituției un document în care precizează că a luat decizia de a propune ca „documentele clasificate să fie transmise în forma clasificată către persoanele autorizate să preia aceste documente, potrivit celor solicitate în scrisoarea PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, urmând să se procedeze la declasificarea lor, în conformitate cu dispoziţiile legale, acolo unde este necesar, prin iniţierea demersurilor faţă de instituţiile emitente ale documentelor clasificate”.
Decizia conducerii Senatului vine după ce Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare a transmis conducerii Senatului o scrisoare prin care a solicitat transmiterea unor documente neclasificate, precum şi declasificarea unor documente care au stat la baza elaborării raportului comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989.
Asta după ce, pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de oameni.
După această decizie, sute de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva soluţiei date de procurori.