Parlamentarii semnatari ai proiectului afirmă în propunerea legislativă că Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioase creștină numite Triduum Sacrum, din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.
După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus, care a fost răstignit și a murit pe cruce, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Se mai numește Vinerea seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a ține post negru.
Inițiatorii mai menționează că, la nivelul statelor membre UE, Vinerea Mare este sărbătoare în: Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru, Luxemburg, fiind zi oficială de sărbătoare.
În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare, în Europa, este zi legală de sărbătoare în 16 țări din cele 28 ale Uniunii Europene, deci în majoritatea țărilor.
În România, Legea 53/2003 Codul Muncii privede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din UE, ca de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16, 17 zile de sărbătoare legală. Astfel, în baza celor prezentate, și în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase din an.
Citește și:
După condamnările primite de verii lui, Gigi Becali a făcut o afirmație halucinantă: ”Dacă mie îmi spun că trebuie să mai fac cinci luni, le zic «bine, mă, când încep?»”