Actul normativ a fost adoptat de Senat cu 59 de voturi pentru, o abţinere şi 24 împotrivă, proiectul de lege de aprobare a OUG 82/2017 urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Ordonanța mai prevede că indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR, se arată în actul normativ.
O altă prevedere a Ordonanţei stabileşte reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018.
În cadrul dezbaterilor din plen, senatorul USR Florina Presadă a subliniat că mărirea punctului de pensie printr-o ordonanţă de urgenţă este „inoportună”. „Noi nu am susţinut niciodată că nu suntem de acord cu mărirea punctului de pensie. Felul în care se face se face această mărire, printr-o ordonanţă de urgenţă care arată ca o shaorma cu de toate, este inoportun. Pe de altă parte, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat afectează profund sistemul de pensii din România”, a spus Florina Presadă.
La rândul său, liberalul Florin Cîţu a arătat că „PSD nu vrea să respecte Legea care spune că legile ar trebui crescute de la 1 ianuarie 2018 şi nu de la 1 iulie 2018”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!