UPDATE ora 16.20 Senatorii au adoptat marţi propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, cu 81 de voturi „pentru”, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.
Printre prevederile din proiect se află cea potrivit căreia partidele vor putea folosi şi subvenţiile de la bugetul de stat pentru finanţarea campaniei electorale. În plus, partidele care nu au grupuri parlamentare vor putea să aibă reprezentanţi în secţiile de votare. Este cazul partidelor precum ALDE, PMP, PPU-sl.
Senatorii PNL şi USR s-au abţinut de la vot.
Senatorul liberal Daniel Fenechiu a criticat, în plen, faptul că un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.
Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
UPDATE ora 14.10 Parlamentarii USR au susținut, marți, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului, ca alegerile locale să se organizeze în zilele de 26 și 27 septembrie.
Solicitarea USR a fost făcută pentru a se evita aglomerația în secțiile de votare și pentru a respecta normele sanitare impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.
Propunerea a fost însă respinsă în Comisia juridică, au transmis reprezentanţii USR.
Partidele vor putea cheltui banii de subvenţie în campanie
Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu amendamente, propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din toamnă, a declarat pentru AGERPRES liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, iniţiator al legii.
Conform raportului, care intră marţi în dezbaterea plenului Senatului, data alegerilor locale ar urma să fie 27 septembrie 2020.
PSD a reuşit să-şi impună un amendament depus de Şerban Nicolae şi Radu Preda, prin care partidele vor putea folosi banii din subvenţia de la stat pentru cheltuieli de campanie.
De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD şi PMP, care
permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere –
situaţie în care se află PMP şi Pro România – să aibă reprezentanţi în
secţiile de votare.
„Proiectul legislativ iniţiat de UDMR privind data alegerilor locale a primit un raport favorabil în comisia de specialitate a Senatului. Acest proiect prevede stabilirea datei alegerilor locale pentru 27 septembrie, o dată care a reieşit ca având o majoritate şi o susţinere largă în rândul formaţiunilor politice”, a precizat senatorul UDMR.
El a mai explicat că legea trebuie să intre în vigoare înainte de 27 iulie, pentru ca alegerile să poată fi organizate la 27 septembrie.
„Ne aşteptăm ca să existe susţinere majoritară pentru acest proiect legislativ, având în vedere că suntem după un mandat de 4 ani al autorităţilor locale şI, dacă toate condiţiile inclusiv sanitare permit, ar fi foarte bine ca alegerile locale să fie organizate la 27 septembrie”, a mai precizat liderul senatorilor UDMR.
Ambele proiecte vor intra în dezbaterea Comisiei juridice marţi dimineaţă. Dacă vor fi votate, acestea merg apoi în Camera Deputaților pentru votul final.
Recent, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, spunea că există consens parlamentar în privinţa datei de 27 septembrie.
“UDMR a depus la Parlament un proiect legislativ pentru stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie 2020. Este o dată care este convenită între partidele politice, prin dezbaterea care a avut loc, prin poziţionările publice pe care le-au avut marea majoritate a formaţiunilor politice şi aşteptăm ca acest proiect legislativ să fie dezbătut şi adoptat”, preciza, pe 29 iunie, Cseke Attila.
Pe 30 iunie, a fost înregistrat la Senat proiectul Guvernului privind stabilirea datei alegerilor locale pe 27 septembrie 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare a acestora.
Conform proiectului postat pe site-ul Senatului, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie, pentru: consiliile locale ale comunelor, oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti; primarii comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti; Consiliul General al Municipiului Bucureşti; primarul general al municipiului Bucureşti; consiliile judeţene; preşedinţii consiliilor judeţene.
Campania va fi una fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, spunea premierul Ludovic Orban, în şedinţa în care s-a adoptat proiectul.