In urma partajului de divort, nu sunt multumita de pronuntarea primita. As dori sa stiu daca pot cere rejudecarea dosarului, si la un alt complet de judecata, chiar daca la acelasi tribunal. Exista posibilitatea sa procedez in acest fel?
Aneta Petrescu, Bucuresti

Raspuns: Nu mai puteti recuza judecatorul deoarece sentinta este definitiva. Sentinta de divort poate fi atacata cu apel, respectiv cu recurs (exceptie facand cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor), iar conform art. 619 alin. (1) Cod procedura civila, termenul de apel sau de recurs este de 30 de zile si curge de la comunicarea hotararii. Hotararea data in materie de divort nu este supusa revizuirii.

Vreau sa intru intr-un apartament ce apartine statului, ca sa locuiesc acolo si care acum este gol. Ce mi se poate intampla daca fac acest lucru?
Rodica Negriloia, Bucuresti

Raspuns: Chiar daca apartamentul respectiv este gol, asta nu inseamna ca nu a fost repartizat cuiva, caz in care puteti fi acuzata de savarsirea infractiunii de efractie, violare de domiciliu si eventual furt, in cazul in care dispare ceva din apartament.

Parintii mei au locuit in Calarasi. In 1954 au cumparat un teren pe care si-au construit casa, ce le-a fost demolata in 1989. Deoarece au ramas fara locuinta si nu au fost despagubiti nici pentru terenul pe care era ridicata casa au facut numeroase demersuri la primarie sa-si primeasca drepturile banesti, dar nici un rezultat. ?ntre timp ei au murit si eu, ca fiica unica, vreau sa ma lupt pentru acei bani de teren sau sa gasesc o modalitate prin care sa mi se dea teren in alta parte. Cum trebuie sa procedez?
Sebastiana Pancu, Bucuresti

Raspuns: Potrivit art. 10 alin. (1) din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, in situatia constructiilor care au fost demolate total sau partial, restituirea in natura se dispune pentru terenul liber si pentru constructiile ramase nedemolate, iar pentru constructiile demolate si terenurile ocupate masurile reparatorii se stabilesc prin echivalent. ?ntrucat nu va mai incadrati in termenul de 12 luni (initial de 6 luni, prelungit de doua ori cu cate 3 luni prin OUG nr. 109&2001, respectiv prin OUG nr. 145&2001) prevazut de legea sus-mentionata in interiorul caruia puteati face notificare la primarie, aveti calea unei actiuni in revendicare in temeiul art. 480-481  din Codul civil.

Cristian Sarbu
Avocat

 
 

Urmărește-ne pe Google News