Prin decizia de marţi a Curţii de Apel Craiova au fost anulate în totalitate hotărârile primei instanţe. Pe 28 septembrie 2023, Tribunalul Dolj a anulat autorizația de construire a depozitului pe care Lidl a început să-l ridice în localitatea doljeană Cârcea, în apropierea radarului NATO. De asemenea, prima instanţă preciza că, în momentul în care hotărârea va rămâne definitivă, retailerul german are 30 de zile la dispoziție să desființeze lucrările deja executate.

„Admite recursul declarat de recurentul pârât Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Admite recursul declarat de recurenta pârâtă LIDL ROMÂNIA SCS. Casează în parte încheierea din data de 13.09.2022 în ceea ce priveşte rămânerea în pronunţare asupra tranzacţiei încheiate în cauză. Casează încheierea din data de 20.09.2022 cu consecinţa casării şi a celorlalte încheieri recurate şi a sentinţei nr. 1640/2023 din 28.09.2022. Trimite cauza spre rejudecare primei instanţei. Definitivă. Pronunţată azi, 5.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova, care a judecat recursul formulat de părţi la decizia Tribunalului Dolj de anulare a autorizaţiei de construire.

Procesul dintre MApN şi CJ Dolj a început în aprilie 2022, după ce MApN a cerut în instanță suspendarea lucrărilor demarate de Lidl și anularea autorizației de construire pentru că nu respectă legea. MApN motiva acţiunea în instanţă prin faptul că depozitul va afecta radarul NATO aflat în zonă. La câteva luni distanţă, pe 12 iulie 2022, Ministerul Apărării și retailerul german au ajuns la o înțelegere, potrivit căreia depozitul rămânea pe loc, iar radarul militar se mută

Afacerea Lidl de lângă radarul NATO de la Cârcea

Povestea depozitului Lidl a început în 2021, când retailerul german a cumpărat o suprafață de teren de 230.000 de metri pătrați, majoritatea de la familia primarului din Cârcea, Valerică Pupăză, pentru a construi un centru logistic pentru zona de sud a României. Primarul s-a obligat prin contractul de vânzare-cumpărare să obțină și autorizația de construire, act ce a fost emis ulterior de Consiliul Județean Dolj, deşi terenul se afla la 2 km de radarul NATO, parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu.

În ianuarie 2022, Ministerul Apărării constată că nu şi-a dat avizul pe clădirea ridicată în apropierea Unității Militare 01812-Cârcea, în raza de acțiune a radarului NATO, şi demarează acţiunea în instanţă, însă la scurt timp se înţelege cu Lidl, dar judecătorii resping înţelegerea. Pe 23 septembrie 2023, Tribunalul Dolj decide anularea autorizației de construire, iar în final Curtea de Apel Craiova decide că depozitul Lidl aflat în apropierea radarului NATO rămâne în picioare.

La două zile după prima sentinţă, Lidl a deschis proces familiei primarului Valerică Pupăză pentru cele 8 milioane de euro plătite în schimbul vânzării terenului. De asemenea, compania a cerut 10 milioane de euro Consiliului Județean Dolj, cel care a emis autorizația de construire fără să obțină și acordul Ministerului Apărării.

Situația depozitului Lidl ridicat, fără avizul MApN, în raza de acțiune a radarului NATO de la Cârcea a fost dezvăluită de Libertatea în 2022.

Urmărește-ne pe Google News