Patru ani a durat procesul vameșilor de la Albița la Tribunalul Vaslui și alți patru la Curtea de Apel Iași. Instanța de apel a menținut, astăzi, hotărârea pronunțată de judecătorii din Vaslui în toamna anului 2018.

Atunci, 21 de vameși au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 3 ani închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Dar au fost achitați pentru infracțiunea de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Interziși în sistemul vamal

Decizia instanței de apel i-a luat prin surprindere pe inculpați care, potrivit declarațiilor oferite în presa locală din Vaslui, erau convinși că vor scăpa de acuzații pentru că faptele s-au prescris.

Singurul apel admis de curte a fost în cazul vameșului decedat în timpul procesului. Față de acesta, procesul penal a încetat. În rest, toți ceilalți au rămas cu aceleași condamnări și aceleași obligații stabilite de către instanța de fond. Ei nu mai au voie să lucreze în sistemul vamal și nici să ocupe o funcție publică.

Dan Arhire, actualul șef al Biroului Vamal Albița, a declarat, pentru Libertatea, că niciunul dintre cei 20 de vameși nu mai este în prezent angajat în vamă.

Vama Albița

Pe lângă condamnare, ei au fost obligați de judecători să achite sume considerabile cu titlul de cheltuieli de judecată: 158.392 de lei, la instanța de fond, și câte 10.000 de lei pentru fiecare vameș la instanța de apel.

Argumentele împotriva prescripției

În motivarea hotărârii de condamnare, judecătorii Curții de Apel Iași explică și de ce în acest dosar nu a intervenit prescripția faptelor. La finalul procesului, vameșii au solicitat instanței să constate acest lucru.

Magistrații arată că în dosar a operat legea penală mai favorabilă, iar dispozițiile codului penal aflat în vigoare la data respectivă – anul 2013, când au avut loc descinderile – nu includeau vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție. În plus, instanța a calculat termenul raportându-se la infracțiunea de luare de mită în formă agravantă.

„Termenul de prescripție a răspunderii penale este de 10 ani”, au explicat judecătorii Curții de Apel Iași. Hotărârea pronunțată astăzi este definitivă.

Întrucât faptele reținute în sarcina vameșilor au fost comise în perioada 21 mai -22 octombrie 2013, termenul de prescripție urma să se împlinească începând cu luna mai a acestui an.

Saci cu bani ridicați la percheziții, sume infime confiscate

Punerea sub acuzare a vameșilor în acest dosar a survenit descinderilor efectuate de DNA în octombrie 2013 la Vama Albița. 18 vameși au fost arestați atunci, fiind acuzați că primeau mită pentru a efectua controale vamale formale. Ulterior, rând pe rând, au fost puși în libertate.

În urma descinderilor de atunci, procurorii au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi. Peste 150.000 de euro. Cea mai mare sumă confiscată a fost de 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline. Banii fost găsiți în vila fostului adjunct al Vămii Albiţa.

Ulterior, Tribunalul Vaslui, dar și Curtea de Apel au decis confiscarea de la cei 20 de vameși a unor sume infime: 1.168,9 euro, 1.400 de lei și 5 dolari. Este vorba despre sumele probate ca fiind primite cu titlu de mită de interceptări și declarații de martori.

Pentru celelalte sume, ridicate de la locuințe, vameșii au găsit justificări. Una dintre vameșe, în poșeta căreia s-au găsit 2.000 de euro, a declarat judecătorilor că banii erau pregătiți pentru o donație la biserică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News