Liviu Pop, pădurar la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, avea 37 de ani și era tatăl a trei copii. Pe 16 octombrie 2019, bărbatul a fost găsit decedat, într-o râpă din pădurea Rogozului. Fusese împuşcat în piept, cu arma pe care o avea în dotare.
Ucis pentru o căruţă cu lemne
În acea seară, au stabilit anchetatorii, Liviu Pop aflase că hoţii de lemne au venit la furat în cantonul aflat în grija lui. Şi-a luat pistolul Baikal pe care îl avea în dotare şi a plecat după ei.
Imediat ce a intrat în pădure, a auzit zgomot de fierăstrău şi, ghidându-se după sunet, a dat de urma hoţilor. „L-am reperat pe unul”, i-a trimis el un SMS soţiei, după câteva minute. Apoi, l-a sunat pe șeful lui de la Ocolul Silvic, cerându-i să cheme poliția.
Era singur în pădure, fără niciun ajutor, atunci când s-a întâlnit cu Ioan Pop. Acesta, însoţit de un alt bărbat, cobora din pădure cu căruţa plină de lemne furate. Afară se întunecase, iar celălalt bărbat mergea înaintea cailor, luminând drumul cu lanterna telefonului. Când l-a auzit pe pădurar strigându-le să se oprească, a luat-o la fugă.
Ioan Pop a rămas pe loc şi, spun anchetatorii, s-a luptat cu pădurarul, iar în timpul confruntării fizice, a apăsat pe tragăciul armei acestuia, împuşcându-l mortal. Apoi, s-a întors în sat, unde le-a povestit unor cunoscuţi că pădurarul s-a împuşcat singur şi că „l-am auzit scoțând un vaiet sau pronunțând cifrele 1, 1, 2. Iar pe urmă s-a lăsat ușor pe spate”. Auzind asta, câţiva oameni au plecat spre pădure, în căutarea bărbatului, descoperindu-l mort.
Versiunea acuzatului şi probele împotriva lui
La o lună de la tragedie, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În fața procurorilor, dar şi la proces, Ioan Pop a susţinut că arma s-a descărcat accidental, în timp ce pădurarul a vrut să dea în el, dar s-a lovit cu mâna de un buştean din căruţă. Examinările balistice dispuse de procurori au arătat însă că arma era perfect funcțională, iar declanșarea percuției nu putea fi realizată decât prin acționarea trăgaciului ei.
Mai mult, pe mâinile pădurarului şi pe mânecile hanoracului cu care el era îmbrăcat nu au fost găsite reziduurile de tragere ce ar fi trebuit să existe, dacă arma s-ar fi declanşat în timp ce o ţinea el.
Curtea de Apel a majorat pedeapsa
În octombrie 2020, Parchetul General l-a trimis în judecată pe Ioan Pop, sub acuzaţiile de ultraj în modalitatea omorului săvârșit asupra unui funcționar aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, tâlhărie calificată și uz de armă fără drept.
Tribunalul Maramureş a decis, în decembrie 2021, condamnarea acestuia la 14 ani și 10 luni închisoare. Şi Pop, dar şi procurorii au atacat decizia.
Azi, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză acuzării şi a majorat pedeapsa la 17 ani şi 4 luni închisoare. Decizia este definitivă.
Cei trei copii ai pădurarului ucis ar trebui să primească de la condamnat câte 100.000 de euro, daune morale.