În dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, procurorul DNA a cerut 7 ani și jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea, în vreme ce liderul PSD a cerut achitare. Decizia luată astăzi de ICCJ vine cu numai o zi înaintea mitingului PSD de sâmbătă. 300.000 de oameni din toată ţara ar urma să fie aduşi în Bucureşti pentru a manifesta împotriva abuzurilor din justiţie.
Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Sentința pentru Dragnea, contrată cu mitingul ceaușist PSD
DNA a cerut 7 ani şi 6 luni pentru Dragnea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut în 15 mai ultimul termen al procesului în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman.
Şeful PSD a cerut achitarea
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în ultimul său cuvânt în faţa instanţei că nu a comis faptele de care e acuzat de DNA.
„Menţin declaraţiile de la şedinţa precedentă. Susţin cu toată tăria nevinovăţia. Afirm că nu am comis niciuna dintre presupusele fapte şi sunt de acord cu avocatul. În plus vreau să spun că sunt puţin pus pe gânduri (…). Mi-a amintit de întrebarea de ce Alesu face astfel de declaraţii. Eu sper să nu se ajungă acolo. Muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile… Aaa, vă rog să mă achitaţi”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa completului de trei judecători.
Angajate ţinute pe banii statului ani de zile
Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman.
Ancheta în acest caz a început în anul 2012, după ce procurorii au primit informaţii că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, ar fi cerut mită de la familiile care doreau urgentarea procedurilor de adopţie în cazul copiilor instituţionalizaţi.
Ulterior, în decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Conform DNA, Adriana Botorogeanu era încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, în condiţiile în care ea figura şi ca salariat în cadrul unei societăţi comerciale din Alexandria.
De asemenea, Anisa Niculina Stoica era încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent la Serviciul administrativ din DGASPC Teleorman.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. Cele două femei pretins protejate de Dragnea erau văzute la DGASPC doar când ridicau adeverințe
DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii susţin că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.