În perioada septembrie 2022 – martie 2024, spun anchetatorii, Șerban Bucur a cerut și a primit de la mai mulți oameni de afaceri un procent între 5% și 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului sau prestatorului de servicii de către spital.
DNA spune că el suna oamenii de afaceri pe WhatsApp și le zicea că „s-a făcut plata”, asta însemnând că oamenii de afaceri trebuiau să vină în biroul lui și să îi dea banii conveniți.
„Foloasele necuvenite ar fi fost pretinse și primite de manager pentru a asigura derularea în bune condiții a contractelor încheiate de oamenii de afaceri cu unitatea medicală pe care o conducea. În mod concret, după ce unitatea medicală efectua plățile facturilor emise de societățile comerciale, inculpatul Bucur Șerban i-ar fi contactat pe oamenii de afaceri, de regulă prin apel pe WhatsApp, și i-ar fi atenționat că s-a făcut plata, aceștia înțelegând din acest mesaj că trebuiau să se prezinte la biroul acestuia și să-i remită procentul cuvenit”, spune DNA,
Managerul Spitalului Clinic CF 2 din București primea mita în biroul său, iar după ce oamenii de afaceri ieșeau, el verifica plicurile primite, număra banii sub birou și apoi distrugea plicurile, susțin procurorii.
Mai mult, în perioada august 2019-aprilie 2021, Șerban Bucur a încheiat 25 de contracte de achiziții publice cu două firme pe care anchetatorii spun că el le controla, iar din acest demers a obținut foloase de 10,1 milioane de lei, „reprezentând contravaloarea produselor și serviciilor livrate către unitatea
medicală”.
Cât timp este sub control judiciar, Șerban Bucur este obligat să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu fie manager al spitalului din Bulevardul Mărăști. În caz contrar, fie va fi arestat la domiciliu, fie va fi arestat preventiv.