Şerban Nicolae a afirmat, la Parlament, că ideea acestui proiect i-a venit încă din 2015 şi că a discutat de mai multe ori cu liderul partidului, Liviu Dragnea, despre acest subiect.
El a precizat că, din calculele pe care le-a făcut, România plăteşte în jur de 300.000 de euro pe an, pentru această rezervă de aur păstrată la Banca Angliei.
„De ce să plătim această chirie? Din 2005 încoace şi s-au adunat vreo 4 milioane şi ceva de euro”, a mai afirmat Şerban Nicolae.
„Ţări europene cu democraţie veche, Germania, Italia, Belgia, Elveția au luat aceste măsuri de repatriere a rezervei de aur, în ultima perioadă”, a mai spus el, precizând că Ungaria a repatriat întreaga cantitate de aur, aproape 3 tone de aur, şi după repatriere, a crescut-o la 10 tone de aur.
„Repatrierea este integrală. Nu mai mult de 5% poate fi depozitată în străinătate, exclusiv în scopul obținerii de venituri. România își poate permite să își țină rezerva de aur în propriul teritoriu, în siguranță” a mai explicat Șerban Nicolae.
Nicolae a mai spus că propunerea nu aparţine Guvernului şi nu schimbă destinaţia rezervei de aur.
„BNR este suficient de solidă ca instituţie de bancă centrală ca să depoziteze aur. (…) Nu cred că păstrarea rezervei în străinătate îi sporeşte valoarea sau îi determină valoarea. O parte din rezerva de aur se află în România”, a subliniat Nicolae.
Nicolae a mai punctat că readucerea rezervei în ţară are legătură „cu o strategie de ţară, de patrie”.
„Nu mi se pare nimic anormal ca noi să fim cel puţin la fel de patrioţi ca alţii. Această formulă de cosmopolitism slugarnic nu mi se pare deloc o strategie corectă.(…) Puteam să oferim ca alternativă mutarea într-o ţară mult mai sigură. (…) De ce nu ne ducem în Germania? Că dacă ne pune Germania procuror european, dacă ne pune… (…) Din punctul meu de vedere, nu e bine să ducem nici tezaurul României în afara ţării, nici rezerva de aur a BNR”, a opinat senatorul PSD.
Un proiect de lege depus, miercuri, de liderul PSD Liviu Dragnea, la Senat, prevede că depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur. Liderul PSD cere Băncii Naţionale să repatrieze aurul care se află, în prezent, la Banca Angliei, pentru că statul român plăteşte pentru depozitare, iar BNR nu realizează niciun fel de venituri.