Proiectul de lege a fost depus, luni, la Senat.

Potrivit iniţiatorului, „fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; utilizând un act de identitate fals; de două sau mai multe ori la acelaşi scrutin- se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

În legislaţia actuală, frauda la alegeri este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Ce spune iniţiatorul: „Forma supremă de batjocură la adresa cetăţeanului cu drept de vot este tolerarea cu lejeritate a furtului electoral”

Şerban Nicolae afirmă, în expunerea de motive, că proiectul urmăreşte să înăsprească pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a contestării unor deficienţe în practica anterioară a procesului electoral, tocmai în apărarea drepturilor electorale a cetăţenilor.

„Acest fapt ar duce cu certitudine la o protecţie mult mai bună a valorilor sociale vizate şi, în final, la sporirea gradului de corectitudine a proceselor de vot, la oglindirea mai fidelă a voinţei corpului alegătorilor în componenţa organelor de conducere a statului şi, cel mai important, la asigurarea unui climat propice dezvoltării democratice a societăţii, coroborat cu întărirea statului de drept”, arată Şerban Nicolae.

Şerban Nicolae a lansat ipoteza fraudei la alegerile europarlamentare şi a dat vina pe STS

La începutul săptămânii trecute, Senatorul PSD Şerban Nicolae declara că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declaraţiei pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a declarat, deja, pe acest subiect, că la alegerile europarlamentare din 26 mai şi la referendum au existat doar erori de completare a proceselor verbale şi nu despre modificarea datelor cu privire la voturile exprimate.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că în coaliţie s-a decis constituirea unei comisii de anchetă, în Parlament, care să verifice posibile fraude la scrutinul din 26 mai.

Citeşte şi: Cum au economisit estonienii 140 de ani de muncă. Țara cu toate serviciile online oferă experiența lor gratuit, oricui vrea să implementeze sistemul | CORESPONDENȚĂ DIN TALLINN (4)

 
 

Urmărește-ne pe Google News