Potrivit propunerii legislative, se interzice scoaterea din ţară, în scop comercial, a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din 2020.
Prin excepţie, aceste produse pot fi tranzancţionate, la export sau comerţ intracomunitar, în afara teritoriului, pe baza unui certificat de comercializare externă, doar pentru cantităţile care depăşesc necesarul de consum intern, stabilit prin balanţa de produs.
Prin consum intern se înţelege consumul de produse agroalimentare în România, necesar populaţiei, sectorului zootehnic şi producţiei industriale.
Articolul 2 din proiect prevede că se interzice scoaterea din ţară a produselor din masă lemnoasă, constând în: buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până în 31 decembrie 2030.
Nu vor intra sub incidenţa restricţiilor bunurile prelucrate pe teritoriul României la care materia lemnoasă provine din import sau comerţ intracomunitar.
Încălcarea acestor interdicţii se constituie infracţiune de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. De asemenea, se pedepseşte şi tentativa, iar bunurile se confiscă.
Iniţiatorul vorbeşte despre importuri semnificative de masă lemnoasă, potrivit „unor surse”
Potrivit lui Şerban Nicolae, “potrivit unor surse, România importă cantităţi semnificative de masă lemnoasă, de circa 3 milioane de mc anual”.
“În acelaşi timp, exportul de lemn rotund şi cherestea se realizează, în bună măsură şi cu lemn provenit din import sau comerţ intracomunitar. Dincolo de aspectul strict comercial, această prelucrare primară determină deşeuri şi rumeguş ce constituie materie primă pentru alte activităţi productive. Putem lua în calcul faptul că exportul de buştean, care este în date certificate de circa 100.000 mc anual, nu reflectă complet realitatea, ca şi faptul că nu toate suspiciunile privind comerţul ilegal de cherestea şi lemn rotund sunt nejustificate”, spune senatorul Şerban Nicolae, în expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră sesizată, deputaţii având votul final, în Parlament, pe acest proiect de lege.
Marţi, ministrul mediului, Costel Alexe a anunţat că nici un tren cu bușteni nu a părăsit România în această perioadă și nici un transport naval nu a plecat din porturi în străinătate.
Oficialul a acuzat o campanie de fake news, făcută pentru rating și distribuiri pe rețele sociale, afirmând că Ministerul Mediului a verificat toate informațiile din media și online cu privire la tăierile de lemne.