Senatorul PSD spune că actuala definiţie este făcută mai degrabă acuzator, în aşa fel încât se confundă lucrurile.
”Foarte mulţi oameni – i-aţi văzut în spaţiul public – spun: «corupţii sunt totuna cu hoţii», «abuzul în serviciu înseamnă corupţie». Lucrurile sunt spuse anapoda în spaţiul public şi atunci societatea ca atare este indusă în eroare. Nu tot ce înseamnă abuz în serviciu înseamnă şi un beneficiu ilegitim pentru cel care l-a săvârşit. Se confundă infracţiunea de abuz în serviciu cu infracţiunea de corupţie, de aceea eu cred că e nevoie de o definiţie mai clară a acestei infracţiuni, în aşa fel încât societatea să fie în cunoştinţă de cauză, să nu se mai lase manipulată de o serie întreagă de voci care cântă fals, dar acoperă prin volum”, a explicat senatorul PSD.
Șerban Nicolae a mai arătat că redefinirea abuzului în serviciu trebuie să fie în sensul în care ”Orice ţine de un beneficiu nelegitim în exercitarea unei funcţii publice, fie că e vorba e o acţiune directă, fie că e vorba de o acţiune indirectă sau de o formă coparticipare, complicitate, instigare şi aşa mai departe, este infracţiune de corupţie”.
În privința unui prag valoric pentru infracțiunea abuzului în serviciu, Nicolae a arătat că ”ideea unui prag înalt a fost exprimată de Comisia de la Veneţia”.
”Eu m-am pronunţat de mai multe ori în sensul că, din punctul meu de vedere, abuzul în serviciu, văzut ca un abuz de putere sau ca un exces de autoritate publică, trebuie să fie incriminat la nivel de infracţiune. Şi, de asemenea, gravitatea faptei – ceea ce dă caracter de infracţiune unei asemenea fapte – e determinată de fapta săvârşită cu intenţie de o persoană care exercită autoritatea publică şi care prin această acţiune săvârşită cu bună ştiinţă fie vatămă un drept sau o libertate fundamentală a unui cetăţean, fie perturbă grav autoritatea publică pe care o reprezintă”, a mai declarat senatorul.
Recent, coaliția PSD-ALDE a anunțat că nu renunță la un prag valoric pentru abuzul în serviciu.
Prevederea este inclusă în proiectul legilor justiției, depus la Parlament de cele două partide. Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru redactarea legilor, a declarat că, în opinia sa, un prag modic nu va deranja pe nimeni, el arătând că s-a mers pe propunerea Asociației Magistraților, de 10 salarii, respectiv echivalentul a 19.000 de lei.
”Acel prag care suscita interes a fost solicitat și în cele două decizii ale Curții Constituționale, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, și anume 10 salarii, undeva la 19.000 de lei”, a spus Florin Iordache, la Parlament.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Gabi Jugaru nu mai face farse! S-a întors la cântat și și-a transformat casa în cârciumă de cartier!