În acest moment, Serbia „depinde de un singur furnizor”, spune Mihajlovic, referindu-se la Rusia.

Oficialul de la Belgrad a explicat însă că ar fi posibilă creșterea aprovizionării cu gaz datorită gazoductului Niș-Dimitrovgrad, care va lega Serbia de Bulgaria și care ar trebui să fie finalizat anul viitor.

În ceea ce privește aprovizionarea cu gaz rusesc, ministrul sârb a vorbit despre schimbările majore de pe piață, care influențează prețul combustibilului.

Nu putem ști exact care va fi prețul gazului, pentru că pe piață au loc mișcări tectonice, iar întrebarea este despre ce preț ne putem pune de acord în negocierile cu Gazprom, dar cu siguranță nu va mai fi același ca înainte.

Zorana Mihajlovic, vicepremier și ministru al mineritului și energiei din Serbia:

Actualul contract al Serbiei cu Gazprom expiră pe 31 mai. Autoritățile sârbe se așteaptă ca următorul contract să fie semnat pe 10 ani. La sfârșitul lunii martie, Croația a suspendat pomparea petrolului către Serbia din cauza sancțiunilor impuse ca răspuns la invazia rusă din Ucraina. Serbia refuză să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei.

În contextul războiului din Ucraina, țările europene încearcă să reducă dependența de exporturile rusești de gaze. Anul trecut, exporturile de gaze rusești către Uniunea Europeană au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi.

Lituania a anunțat la începutul lunii aprilie că sistează orice import de gaze din Rusia, ca urmare a „șantajului energetic” practicat de Kremlin, fiind astfel prima țară din UE care a renunțat complet la gazele furnizate de Moscova.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News