Trupele de menținere a păcii NATO Kfor au sporit patrularea, în cazul izbucnirii incidentelor, iar ministrul apărării al Serbiei declară că trupele sale sunt mobilizate „pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii Serbiei, inclusiv pe sârbii din Kosovo”.
Anterior, autoritățile i-au avertizat pe membrii minorității etnice sârbe care locuiesc în Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu cele kosovare.
Avertismentele au venit în ciuda apelurilor din partea SUA și a Uniunii Europene de a amâna o astfel de cerință.
La scurt timp după miezul nopții de marți, poliția din Kosovo a început să dea primele avertizări scrise, deoarece expira termenul-limită pentru schimbul plăcuțelor de înmatriculare.
Avertismentele poliției spun că etnicii trebuie să-și schimbe plăcuțele de înmatriculate cu cele kosovare, până pe 21 noiembrie, altfel vor fi amendați.
Se pare că există puține șanse ca Belgradul să-și schimbe poziția, deoarece consideră că sârbii kosovari au tot dreptul să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia, ceea ce reflectă nerecunoașterea declarației unilaterale de independență a Kosovo din 2008.
Ca răspuns la mișcarea Kosovo, ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a declarat că președintele Aleksandar Vucic, care este comandantul suprem al forțelor armate ale Serbiei, a plasat armata într-o stare de „pregătire”.
„Nu ne pregătim pentru un război, dar nu trebuie să fim nepregătiți”, a spus Vucevic. „Suntem gata să continuăm dialogul cu Pristina”.
Mass-media sârbă controlată de stat a relatat mai târziu că drone nemarcate au apărut la granița Kosovo-Serbia „survolând cazărmile și pozițiile” armatei sârbe.
Situația din Balcani, tot mai tensionată
Problemele au început în vară, din cauza refuzului celor două state să-și recunoască reciproc documentele de identitate, precum și plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor. Sârbii kosovari care locuiesc în nord au ridicat blocaje rutiere, au sunat sirenele de raid aerian și au tras în aer în semn de protest față de măsură.
Kosovo a adoptat o lege care impune ca numere de înmatriculare ale vehiculele sârbe să fie înlocuite cu cele din Kosovo.
UE a cerut Kosovo și Serbiei să normalizeze relațiile, dacă doresc să avanseze către aderarea la blocul celor 27 de națiuni.
Bruxelles și Washington și-au intensificat recent eforturile de mediere, temându-se că incertitudinile legate de războiul din Ucraina și legăturile strânse ale Serbiei cu Rusia ar putea agrava situația.