Astfel, autorităţile sârbe au decretat „situaţie de urgenţă” în patru dintre cele mai afectate oraşe ale Serbiei: Kragujevac, Novi Pazar, Tutin şi Vranje.
Guvernul de la Belgrad a înăsprit, joi, măsurile de precauţie din aceste localităţi, unde adunările publice cu o participare mai mare de cinci persoane în exterior şi în interior au fost interzise, dacă nu este posibilă respectarea unei distanţe de cel puţin doi metri între oameni.
Barurile şi restaurantele nu vor putea fi deschise decât între orele 07:00 şi 20:00, iar manifestările sportive şi de divertisment sunt interzise.
De asemenea, situaţia din oraşele Belgrad, Kraljevo şi Uzice a fost considerată „preocupantă” de statul major însărcinat cu administrarea crizei sanitare, care a impus luni purtarea obligatorie a măştilor sanitare în transporturile publice şi în spaţiile închise.
La Belgrad, după o pauză de abia o lună, trei spitale au fost din nou transformate în ultimele zile în „spitale COVID-19”.
”Paturile se ocupă în mare viteză, imediat ce sunt puse la dispoziţia pacienţilor cu COVID-19”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un medic care lucrează în una dintre aceste clinici.
Serbia se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri, care, conform statisticilor oficiale, au trecut de la aproximativ 50 de infectări zilnice în urmă cu o lună la peste 250 de contagieri pe zi în perioada actuală.
Acest nou val epidemiologic are loc în contextul unei ieşiri rapide din izolare, autorizată de autorităţi.