Lidera opoziției din Serbia, Marinika Tepic, protestează față de ceea ce ea consideră a fi o „fraudă electorală” comisă de partidul aflat la putere cursul alegerilor parlamentare și locale care au avut loc în Serbia, pe 17 decembrie.

Tepic cere anularea rezultatelor. Și nu este singura. Șapte membri ai principalei tabere de opoziție, reuniți sub sloganul „Serbia împotriva violenței”, au intrat în greva foamei din cauza rezultatelor.

Partidul președintelui sârb Aleksandar Vucic a revendicat o victorie categorică, după scrutinul care a avut loc duminica trecută.

Dar o echipă de observatori internaționali – inclusiv reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – a denunțat mai multe „nereguli”, inclusiv „cumpărarea de voturi”.

Duminică seară, mii de sârbi s-au ciocnit cu poliția în Belgrad, pentru a cere anularea alegerilor.

De sâmbătă, Tepic primește zilnic lichide intravenoase, dar refuză să mănânce alimente.

„Medicii încearcă să mențină această stare (de sănătate) cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenție de a renunța până când alegerile false nu vor fi anulate, până când nu vor recunoaște fraudele electorale și până când voința poporului nu va fi apărată”, a declarat Tepic într-un interviu acordat AFP.

„Acest lucru trebuie pur și simplu făcut pentru a alerta atât publicul intern, cât și pe cel internațional”, a adăugat ea.

Îngrijorări internaționale privind neregulile electorale

Mai multe țări occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la neregulile semnalate.

Germania a spus că neregulile semnalate sunt „inacceptabile” pentru o țară care speră să adere la Uniunea Europeană.

Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” observatorilor alegerilor, în timp ce UE a declarat că „procesul electoral din Serbia necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare”.

Sâmbătă, procurorii sârbi au cerut poliției să investigheze acuzațiile de fraudă.

Poliția sârbă a declarat duminică că în ziua alegerilor au fost depuse în total 344 de plângeri – mai puține decât în timpul ultimului scrutin – și că procurorii au găsit indicii privind „acte criminale” în 18 cazuri.

Observatorii internaționali au subliniat acuzațiile potrivit cărora „alegătorii care locuiesc în străinătate au fost organizați și transportați cu autobuzul de către partidul de guvernământ pentru a vota la alegerile locale din Belgrad”.

Tepic îl acuză pe Vucic că a supervizat această schemă. „Cred că Serbia este singura țară din lume cu un fenomen de migranți electorali”, a declarat Tepic.

Vucic a negat acuzațiile – abordând în special problema alegătorilor care au venit din Bosnia vecină pentru a vota. „Vom apăra voința electorală a poporului și nu există nicio îndoială în această privință”, a spus el.

„Nu văd greva ca pe un sacrificiu”

Președintele i-a îndemnat pe parlamentarii opoziției să găsească alte modalități de a protesta.

„Aș dori să îi rog pe toți cei care sunt în greva foamei să nu o continue. Ei pot organiza proteste în fiecare zi. Sunt obișnuit cu protestele”, a declarat Vucic în timpul unui discurs televizat adresat duminică națiunii.

Evocând un fost șef al partidului său, Tomislav Nikolic, care a intrat în greva foamei în 2011 pentru a cere alegeri parlamentare, Vucic a declarat că fostul său coleg de partid „nu a obținut nimic altceva decât să-și pună în pericol sănătatea”.

Tepic a declarat însă că este hotărâtă să continue.

„A trecut ceva timp de când nu am mai ascultat ceea ce spune Aleksandar Vucic, sau cel puțin nu l-am mai luat în serios. Pentru că, atunci când deschide gura, încalcă legea, înșală, minte, cumpără timp și manipulează. Și așa trăim noi în ultimii 10 ani”, a declarat ea.

Tepic a mai spus că este foarte conștientă de consecințele acțiunilor sale.

„Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu văd asta ca pe un sacrificiu. Văd acest lucru ca pe o luptă și ca pe o modalitate care mă menține în viață”, a spus el.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News