Protestatarii au mărșăluit către secția principală de poliție, unde există informații că sunt ținuți protestatarii reținuți de poliție. La începutul zilei, poliția a anunțat că 38 de persoane au fost reținute în timpul și după protestul de duminică al opoziției față de rezultatele alegerilor. Poliția a spus că opt polițiști au fost răniți în timpul unor violențe.
Protestatarii au spart duminică ferestre și geamuri de la intrarea principală a primăriei, înainte ca poliția să folosească spray cu piper pentru a împrăștia mulțimea.
Ivica Ivkovic, șeful poliției, a declarat că doi dintre cei opt polițiști răniți au suferit răni grave. „Vom continua să lucrăm pentru a menține pacea și ordinea și ne așteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de aseară”, a declarat Ivkovic într-o conferință de presă.
Partidele de opoziție au acuzat poliția de forță excesivă, iar unele rețele de socializare au afișat imagini cu polițiști bătând bărbați pe străzile din apropierea primăriei.
Rusia, stat aliat cu Serbia, a acuzat că forțele susținute de străini încearcă să provoace probleme. „Există procese și încercări ale forțelor terțe, inclusiv din străinătate, de a provoca astfel de tulburări la Belgrad”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu avem nicio îndoială că conducerea republicii va asigura respectarea statului de drept”.
De altfel, prima întâlnire a președintelui sârb Aleksandar Vucic, de la declanșarea protestelor, a avut loc luni cu ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandar Bocan-Harșenko. Cei doi au discutat despre manifestații, dar și despre situația din regiune, scrie agenția rusă de presă Tass. Trimisul Moscovei a susținut că protestele sunt, de fapt, incitate de Occident – un scenariu frecvent invocat de Rusia.
Premierul în exercițiu Ana Brnabic a mulțumit serviciului secret rus pentru că a furnizat informații despre activitățile planificate de opoziție. „Aceasta (n.r. -declarația mea) nu va fi populară în Occident”, a declarat Brnabic, la televiziunea sârbă.
Aspirantă la aderarea la Uniunea Europeană, Serbia a rezistat presiunilor din partea țărilor occidentale pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina.
Moscova a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Serbiei în ultimii zeci de ani, mai ales după 1999, când Rusia s-a opus atacurilor aeriene ale NATO împotriva Iugoslaviei.
Demonstrațiile au început cu o frecvență cotidiană după alegerile din 17 decembrie. Alegerile au fost câștigate detașat (45%-23%) de partidul președintelui Aleksandar Vučić. Opoziția, confirmată de unii observatori internaționali, consideră că au existat repetate fraude în procesul electoral și a cerut anularea alegerilor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Lascarus • 27.12.2023, 02:45
Neica sorosila si a mutat catelusii in serbia , doar ca sarbii nu s atat de fraieri .