În timp ce președintele Aleksandar Vucici afișează relații „prietenești” cu Rusia lui Vladimir Putin, Serbia se îndreaptă tot mai mult spre Occident. De exemplu, Serbia a semnat recent un contract privind achiziționarea a 12 avioane de luptă de tip Rafale produse de Franța pentru a înlocui vechea flotă de MiG-uri rusești, iar de-acum încolo are un „parteneriat strategic” în domeniul energetic cu SUA.

Acordul de „parteneriat strategic” între Serbia și SUA a fost semnat la Washington, conform unui anunț făcut de Departamentul american de Stat. Documentul prevede mai ales investiții în domeniul energiei regenerabile. „Acest lucru va ajuta Serbia să-și diversifice și să-și extindă producția de energie electrică și să susțină creșterea economiei sale”, a subliniat secretarul adjunct de stat pentru probleme economice Jose W. Fernandez.

Serbia cumpără în prezent gaze din Rusia la un preț pe care îl prezintă ca fiind „cel mai bun din Europa”. Acordul dintre Serbia și Rusia expiră însă în martie anul viitor. Liderul rus Vladimir Putin și-a exprimat la începutul acestei luni, în fața viceprim-ministrului sârb Aleksandar Vulin, dorința de a discuta asupra prelungirii acestui acord. Totuși, biroul lui Vulin nu a făcut nicio declarație pe această temă.

Fost șef al spionajului sârb, Aleksandar Vulin este considerat omul de legătură între Putin și Vucici. Prezent la Forumul Economic de la Vladivostok, organizat la începutul acestei luni, Vulin s-a întâlnit cu Putin și l-a asigurat că Serbia va rămâne un partener strategic al Rusiei, în pofida agresiunii militare din Ucraina.

În pofida asigurărilor date de Vulin lui Putin, Vucici a refuzat tot atunci invitația de a participa la summitul BRICS programat pe 22-24 octombrie la Kazan, capitala Republicii Tatarstan, parte a Federației Ruse. „Avem oaspeți importanți din străinătate în acel moment”, a declarat Vucici, citat de Radio Free Europe/ Radio Liberty în limba sârbă.

În ceea ce privește acordul semnat la Washington, ministrul sârb de externe, Marko Djurici, a declarat că țara sa a făcut un pas important către îmbunătățirea parteneriatului cu SUA și asigurarea securității energetice pe termen lung.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, președintele sârb a avut o serie de poziții și declarații apropiate de Moscova în stilul celor ale premierului ungar Viktor Orban și premierului slovac Robert Fico.

Cu toate acestea, Serbia caută să adere la UE și dă semne de deschidere către Vest. Președintele francez Emmanuel Macron a catalogat acordul cu privire la Rafale drept o „schimbare strategică” pentru Serbia.

Urmărește-ne pe Google News