Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a anunțat, printr-un comunicat că „preşedintele Serbiei (Aleksandar Vucic – n.r.) a ordonat armatei să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”.
În același timp, Vucic l-a trimis la frontiera cu Kosovo pe şeful Statului Major al armatei sârbe,
generalul Milan Mojsilovic.
„Situaţia de acolo este complicată”, a declarat duminică Mojsilovic, la postul de televiziune Pink, adăugând că este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, formula folosită de Belgrad pentru a se referi la granița cu Kosovo.
Situaţia cu Kosovo este „în pragul unui conflict armat”, avertiza, în urmă cu o săptămână, premierul sârb, Ana Brnabic.
Începând din 10 decembrie, au fost ridicate blocaje rutiere în nordul Kosovo, traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia fiind blocat. Câteva sute de sârbi kosovari au protestat astfel față de arestarea unui fost poliţist sârb.
De asemenea, înainte de plecarea şefului Statului Major al armatei sârbe în zona de graniță, presa de la Belgrad a publicat în mediul online un videoclip în care se aud focuri de armă, afirmând că au avut loc lupte când autoritățile din Kosovo au încercat să înlăture o baricadă.
Ulterior, poliția din Kosovo a transmis că agenții săi nu au fost implicați în vreun schimb de focuri, însă presa locală a relatat că o patrulă a Forţei de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) era în zona tirurilor.
KFOR, o misiune a NATO, a anunțat o anchetă în privința tirurilor „din 25 decembrie, în apropierea unei patrule a misiunii NATO în Kosovo”, precizând că nu au fost persoane rănite în urma incidentului.
De asemenea, ministrul internelor de la Priștina, Xhelal Svecla, a declarat că patrula KFOR a fost atacată.
Kosovo, care are o populație majoritar albaneză, și-a proclamat independența în 2008. Autoritățile de la Belgrad îi încurajează însă pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să ignore autoritățile locale.
Sute de polițiști sârbi, judecători, procurori și funcționari publici din Kosovo au demisionat la începutul lui noiembrie, nemulțumiți de decizia autorităților de la Priștina de a interzice folosirea plăcuţelor de înmatriculare eliberate de Serbia. Decizia a fost ulterior suspendată.
Foto: Profimedia