Despre plantele „mutant” si pericolul pe care il reprezinta exista un adevarat scandal la nivel international. in vreme ce americanii sustin ca acest tip de aliment reprezinta salvarea de la foamete a unor tari sarace, europenii spun ca mancarea mutant ar putea avea efecte negative asupra organismului uman si ca prin aceasta „joaca de-a Dumnezeu” se pune in pericol securitatea rasei umane. Respectiv cine mananca mutant, in mutant se transforma. Daca in cazul plantelor mutant controlate de geneticieni se poate reglementa consumul, mutatiile genetice de pe camp, determinate de ultraviolete, nu pot fi controlate sub nici o forma. De aceea au fost inventate sere realizate din materiale speciale in interiorul carora se obtin plante „curate”, cunoscute sub numele generic de „alimente ecologice”. Aceste sere nu numai ca opresc ultravioletele, respectiv modificarea genelor, ci chiar fac plantele sa creasca mai repede. Din manualul de biologie din cursul gimnazial se stie ca plantele se hranesc cu apa si lumina, prin procesul de fotosinteza. Nu e vorba insa despre orice fel de lumina. Planta foloseste doar radiatia din spectrul rosu, care o face sa creasca si respinge radiatia din spectrul verde. Tocmai de aceea plantele sunt verzi. Ca atare, au fost realizate sere dintr-un material care filtreaza lumina si lasa sa treaca spectrul rosu, oprind spectrul verde. Cu patru luni in urma Electromecanica din Ploiesti, singura fabrica de rachete antigrindina din Romania, a inceput sa fabrice si ea asemenea sere inteligente. Peretii sunt din policarbonat si, pe langa filtrarea luminii, au un indice de termoizolare mai mare decat sticla folosita pana acum la noi. „E o abordare noua la noi, dar in Occident acest material e deja in voga. Practic sunt niste ansambluri cu pereti din policarbonat pe structura de aluminiu, in cazul utilizarii casnice – piscine sau alte incinte care protejeaza pielea de cancerul produs de ultraviolete, adica un fel de solar – sau structura din otel zincat, in cazul utilizarii industriale, adica pe post de sere. Indiferent de utilizare, noi punem la dispozitia clientului module cu orice forma arhitecturala ne cere”, a explicat Dinu Constantinescu, directorul general al societatii Electromecanica.
Un metru patrat de sera costa intre 50 – 110 euro
Avantajul economic in cazul utilizarii industriale consta in rapiditatea la care ajung la maturitate plantele din aceste incinte, faptul ca sunt ecologice, adica au o calitate superioara si proprietarul unor asemenea sere cheltuieste mai putin cu incalzirea incintelor datorita izolatiei termice superioare. in plus, o asemenea sera este foarte rezistenta la socuri mecanice, practic poate rezista sute de ani. Pretul este de 90 – 110 euro pe metru patrat, in cazul peretilor policarbonati pe structura de aluminiu si de 50 – 60 de euro pe metru patrat in cazul otelului zincat utilizat la sere.
In Occident, tehnologia se numeste Green House
„Aceasta tehnologie este foarte avansata in Israel si SUA. intr-adevar, spectrul de lumina ultravioleta are trei componente, notate cu A, B si C. Cea care distruge ADN-ul din lantul genetic este radiatia ultravioleta C. in lume se fac asemenea materiale pentru sere care filtreaza anumite lungimi de unda ale luminii. in general tehnologia se numeste „Green House” si e un lucru bun ca a aparut si la noi”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentara Bucuresti.