Șeful diplomației de la Moscova a vorbit despre informația publicată de Reuters potrivit căreia Washingtonul și Kievul sunt aproape de încheierea unui acord prin care Ucraina să primească rachete americane de croazieră JASSM, cu ajutorul cărora ar putea să atace în profunzime teritoriul Rusiei.

„Nu voi fi surprins de nimic, americanii au încălcat deja pragul pe care singuri şi l-au stabilit. Sunt încurajaţi, iar Zelenski bineînţeles vede asta şi profită. Dar ar trebui să înţeleagă că glumesc despre liniile noastre roşii aici. Nu ar trebui să glumească despre liniile noastre roşii”, a spus Lavrov într-un interviu la televiziunea rusă.

El a mai afirmat că Statele Unite pierd simţul descurajării reciproce care a dus la menținerea echilibrului de securitate după Războiul Rece.

„Acest sentiment de descurajare reciprocă – dintr-un anumit motiv încep să-l piardă. Acest lucru este periculos”, consideră Lavrov.

După declanșarea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Moscova are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, însă Vestul a continuat să sprijine militar Kievul. În plus, unii politicieni occidentali au catalogat retorica nucleară a lui Putin drept o cacealma.

În tot acest context, Serghei Lavrov spune că SUA au greșit dacă au crezut că în special Europa va resimți consecințele unei escaladări a războiului din Ucraina.

„Au convingerea genetică că nimeni nu îi va atinge”, a spus ministrul rus, făcând referire la declarațiile lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, că preşedintele american Joe Biden a spus de mai multe ori că Washingtonul nu doreşte un „Al Treilea Război Mondial”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News