„Continuăm să facem apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în acest domeniu extrem de sensibil. Pentru a reduce la minimum riscurile nucleare, este important ca în practică să rămânem angajați față de postulatul inadmisibilității războiului nuclear, confirmat de țările din cadrul grupului celor cinci state nucleare în declarația comună din 3 ianuarie 2022′, a declarat el pentru agenția TASS, controlată de statul rus.

„În conformitate cu logica stabilită în document, orice confruntare militară între puterile nucleare trebuie să fie prevenită, deoarece implică riscul unor catastrofe”, a mai spus șeful diplomației ruse.

„În special, (în declarația din 2022, n.r.) se subliniază faptul că Rusia se pronunță pentru formarea unei arhitecturi reînnoite și mai stabile a securității internaționale, bazată pe asigurarea predictibilității și a stabilității strategice globale, precum și pe respectarea principiilor egalității, securității indivizibile și considerării reciproce a intereselor părților”, a conchis Lavrov.

În același interviu, Lavrov a declarat că nu au fost primite idei semnificative din partea Washingtonului privind reluarea contactelor diplomatice complete între Rusia și SUA.

„Acum este dificil să spunem ceva despre punerea în aplicare a contactelor bilaterale complete prin intermediul ministerelor de externe”, a spus cel mai important diplomat rus.

„Nu au existat idei semnificative din partea americanilor pe această temă”, a mai declarat Lavrov pentru TASS.

„Noi, la diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt, am subliniat în mod repetat că nu ne ferim de un dialog constructiv”, a adăugat ministrul.

Anterior în cursul lunii decembrie, președintele rus Vladimir Putin a sugerat posibilitatea ca Rusia să renunțe în mod oficial la doctrina militară de a nu fi prima care folosește arme nucleare într-un eventual conflict, la câteva zile după ce a avertizat asupra amenințării „tot mai mari” a unui război nuclear, și să adopte doctrina atacului nuclear preventiv, precum SUA.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News