În timpul unui interviu radio cu propagandiștii statului rus, Lavrov a spus că al doilea oraș ca mărime al Ucrainei are „un rol important” în planurile președintelui rus Vladimir Putin de a crea o „zonă sanitară” demilitarizată, pentru a proteja regiunile de graniță ruse de atacurile ucrainene, a remarcat think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), într-o actualizare a conflictului din Ucraina, de vineri.
Moscova a precizat deja că singura modalitate de a apăra teritoriul rus este printr-o astfel de zonă tampon, care ar ține practic departe de atacurile ucrainene așezările ruse.
„Pe fundalul atacurilor cu drone și bombardării teritoriului nostru, trebuie cucerite facilități publice, clădiri rezidențiale, luate măsuri pentru securizarea acestor teritorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în martie.
„Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă-tampon, astfel încât orice mijloace pe care le folosește inamicul pentru a ne lovi să nu fie în raza de acțiune”, a adăugat el.
Rusia și-a intensificat atacul asupra Harkovului în ultimele săptămâni, bombardând orașul cu rachete, bombe ghidate și drone, în ceea ce oficialii cred că este o încercare de a opri aprovizionarea orașului și de a forța evacuarea civililor, a raportat Bloomberg, citând oficiali anonimi.
În martie, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirskii, a declarat agenției de presă ucrainene Ukrinform că nu poate ignora informațiile despre planurile Rusiei de a ataca Harkov și că trupele sale se pregătesc pentru un astfel de eveniment.
„Efectuăm un întreg complex de lucrări de fortificare a teritoriilor și pozițiilor, instalăm un sistem complex de garduri și planificăm folosirea trupelor noastre în cazul unor astfel de acțiuni”, a spus el.
Putin a vrut să cucerească Harkovul de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Orașul are o valoare simbolică, dar și strategică pentru președintele rus, deoarece are o populație majoritară de limbă rusă și a fost prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.
Rusia a pierdut aproape tot teritoriul pe care l-a câștigat în regiunea mai largă Harkov în 2022, după ce un contraatac rapid ucrainean a dus la una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în acest război.
În timpul interviurilor cu posturile de radio Sputnik, Govorit Moskva și Komsomolskaya Pravda, Lavrov a mai spus că Rusia este dispusă să negocieze cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar că acest lucru ar fi „inutil din multe motive”, a informat agenția de presă rusă TASS.
El a adăugat că Rusia nu își va opri operațiunea militară în cazul unor discuții viitoare cu Ucraina. Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului analizează: „Comentariile lui Lavrov sugerează că Kremlinul ar putea folosi ideea unei zone demilitarizate în continuă schimbare pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai mult în Ucraina”.
Aceasta înseamnă că Rusia va justifica și continuarea războiului său de agresiune spunând că dorește să creeze o zonă demilitarizată în Ucraina pentru a-și proteja teritoriul.
Institutul de studii american pentru Studierea Războiului a concluzionat din cuvintele ministrului lui Putin: „Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a semnalat intenția Rusiei de a captura orașul Harkov într-o viitoare operațiune ofensivă rusă majoră”.