Szijjarto a descris vizita sa ca fiind o „misiune de pace”

„Niciodată în ultimele 1.000 de zile ameninţarea escaladării războiului din Ucraina nu a fost atât de gravă. Prin urmare, eforturile misiunii ungare de pace trebuie intensificate şi mai mult”, a declarat Peter Szijjarto.

Vizita lui Szijjarto are loc într-un moment tensionat pe scena internațională. Aceasta coincide cu vizita-surpriză a cancelarului german Olaf Scholz la Kiev, prima după doi ani și jumătate.

„Ungaria este pe partidul păcii. În ultimele o mie de zile s-a dovedit că nu există soluție la războiul din Ucraina pe câmpul de luptă, deci soluția trebuie căutată la masa negocierilor. Cu toate acestea, încetarea relațiilor diplomatice face imposibilă soluția de negociere și astfel sfârșitul războiului. Menținem dialogul, pentru că doar așa există șansă ca misiunea de pace să reușească. Vom fi în direct de la Moscova în scurt timp!”, se menționează în descrierea postării.

În timp ce Germania a anunțat noi livrări de echipamente militare pentru Ucraina, Ungaria își menține poziția de neutralitate.

„Ungaria este de partea păcii. Ultimele 1.000 de zile au dovedit odată pentru totdeauna că nu există nicio soluţie la războiul din Ucraina pe câmpul de luptă şi că soluţia trebuie căutată la masa negocierilor”, a subliniat Szijjarto.

„Suntem îngrijorați de ceea ce auzim acum, din ce în ce mai des în ultima vreme, în Occident – la Bruxelles, la Londra, la Paris, la Washington încep să vorbească despre o încetare a focului ca un mijloc de a da Ucrainei o pauză și de a-și oferi această oportunitate de a pompa din nou Ucraina cu arme moderne cu rază lungă de acțiune. Aceasta, desigur, nu este calea spre pace”, a spus el.

Politica externă a Ungariei

Ungaria se distinge în cadrul Uniunii Europene prin menținerea relațiilor cu Moscova după invazia din Ucraina. Țara a refuzat să ofere ajutor militar Kievului și a blocat frecvent decizii ale UE privind sprijinul pentru Ucraina.

Premierul Viktor Orban a stârnit controverse în iulie, la preluarea președinției semestriale a Consiliului UE, prin vizitele sale la Moscova, Kiev și Beijing, pe care le-a numit „misiuni de pace”.

„În ultimele o mie de zile, pericolul escaladării războiului din Ucraina nu a fost niciodată atât de grav. De aceea eforturile misiunii de pace maghiare trebuie intensificate și mai mult. Asta se întâmplă și azi la Moscova, primele negocieri cu prim-vicepremierul Denis Manturov”, menționează Szijjarto în descierea postării.

Reacții internaționale

Vizita lui Szijjarto la Moscova a generat speculații privind posibile negocieri de pace. Acestea sunt alimentate și de declarațiile recente ale lui Donald Trump, care a susținut că ar putea încheia conflictul în 24 de ore dacă ar reveni la Casa Albă.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare să-și fi nuanțat pozițiile anterioare, sugerând posibilitatea unor negocieri sub anumite condiții.

Kremlinul a negat zvonurile privind un posibil mesaj secret transmis lui Zelenski prin intermediul cancelarului german.

„Kremlinul nu are aşteptări de la vizita cancelarului german Olaf Scholz la Kiev, dar Moscova monitorizează ştirile pe această temă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

 
 

Urmărește-ne pe Google News