Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a murit sâmbătă seară în explozia unei mașini la periferia Moscovei, iar Comitetul de Investigații din regiunea Moscovei a atribuit explozia unei bombe plasate în vehicul. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a acuzat luni serviciile secrete ucrainene de organizarea atacului și a afirmat că o cetățeană ucraineană a venit la Moscova, în luna iulie, pentru a comite atentatul. Guvernul ucrainean a negat orice implicare în uciderea fiicei lui Dughin.

Lavrov a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că, deși nu poate spune dacă presupusul asasinat a fost „un act de intimidare sau o reglare de conturi”, el consideră că a fost o „crimă barbară care nu poate fi iertată niciodată”, potrivit agenției ruse de stat TASS.

„Acum, din câte am înțeles, FSB a stabilit deja faptele, care sunt în curs de investigare”, a adăugat șeful diplomației ruse.

„Ancheta, sper, va fi finalizată rapid și, pe baza rezultatelor acestei anchete, cu siguranță nu poate exista niciun fel de milă pentru autori, pentru cei care au ordonat acest lucru și pentru făptași”, a mai declarat Serghei Lavrov.

Tatăl Dariei Dughina, Aleksander Dugin, este un filozof politic rus cunoscut pentru promovarea propagandei rusești. Numit uneori „creierul lui Putin” și „Rasputin al lui Putin”, el a fost creditat ca fiind unul dintre arhitecții invaziei actuale a Rusiei în Ucraina.

Presa rusă de stat a relatat că Dughina, o jurnalistă și comentatoare politică ce împărtășea opinii similare cu ale tatălui său, se afla într-o Toyota Land Cruiser Prado în momentul în care aceasta a explodat, în apropiere de satul Velyki Vyazomy de la periferia Moscovei.

FSB a susținut că ucraineana care a pus bomba în vehiculul Dariei Dughina a fugit apoi în Estonia, țară care se învecinează cu Rusia.

„Considerăm că acesta este un caz de provocare dintr-un șir foarte lung de provocări din partea Federației Ruse și nu mai avem nimic de spus în acest moment”, a declarat ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, pentru postul local de televiziune ERR.

Un grup de partizani anti-Putin care se autointitulează Armata Națională Republicană (ANR) a revendicat responsabilitatea pentru explozie prin intermediul fostului membru al Dumei de Stat, Ilia Ponomarev. ARN, care are ca obiectiv „răsturnarea” și „distrugerea lui Putin”, îi viza pe Dughina și pe tatăl acesteia în atac, potrivit lui Ponomarev.

Newsweek notează că nu a reușit să verifice în mod independent nicio legătură între acest grup și moartea lui Dughina sau existența grupului.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News