Acordul a permis Ucrainei – unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume – să exporte din nou, de la începutul lunii august, cereale din porturile sale de la Marea Neagră, după ce rușii impuseseră o blocadă navală.
Lavrov a declarat că Moscova dorește ca ONU să furnizeze dovezi că exporturile, care trebuie să treacă printr-un centru de monitorizare din Istanbul, sunt direcționate către cele mai sărace țări din lume. În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice (OCI), Hissein Brahim Taha, care a avut loc luni la Moscova, șeful diplomației ruse a precizat că a cerut Națiunilor Unite date privind destinațiile finale ale cerealelor.
Conform lui Lavrov, Rusia înțelege că națiunile cele mai sărace primesc doar cinci până la șapte procente din cerealele exportate, în timp ce restul merge către țările UE.
„Țările europene dau următoarea explicație: spun că, da, primim cea mai mare parte a cerealelor ucrainene, dar apoi aceste cereale sunt distribuite în întreaga lume, inclusiv în cele mai sărace țări. Aș vrea să am o imagine mai clară, așa că am cerut secretariatului ONU, care este implicat în această operațiune și care deține toate datele, să furnizeze statistici privind circulația cerealelor până la destinația finală”, a declarat Lavrov.
Datele solicitate de la ONU vor ajuta Rusia să ia o decizie cu privire la rămânerea sau nu în acordul privind exporturile de cereale, a adăugat el.
Lavrov s-a plâns, de asemenea, că a doua parte a acordului, care se referă la livrarea de alimente și îngrășăminte rusești pe piața mondială, „practic, nu este pusă în aplicare”. Ministrul rus a susținut că este nevoie de scutiri legale clare de la sancțiunile occidentale pentru companiile rusești, precum și de garanții pentru intrarea liberă a navelor rusești în porturile europene și a navelor străine în cele rusești. El a precizat că una dintre problemele-cheie este reprezentată de sancțiunile impuse împotriva Băncii Agricole Ruse, principala instituție financiară care deservește aprovizionarea cu îngrășăminte și cereale pe piețele mondiale.
„Este mult de lucru. Acordul expiră în noiembrie. Pornim de la premisa că, înainte de a se lua în considerare problema prelungirii sale, toate problemele menționate vor fi rezolvate într-un mod satisfăcător”, a mai spus Lavrov.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina