„Sunt sigur că ne putem descurca şi singuri cu această anchetă”, a spus Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său namibian, Peya Mushelenga.

În cazul acceptării ajutorului din partea ţărilor occidentale, acestea ar acţiona „clar în baza dublului standard” pentru „a-şi promova” versiunea care le convine lor asupra atacului, a mai afirmat ministrul rus de externe.

Lavrov a mai spus că versiunea Occidentului este că Ucraina nu a avut „nimic de-a face” cu atacul terorist de vineri seară.

Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a văzut luni „mâna neagră” a Ucrainei în atacul de la sala de concerte Crocus City Hall, revendicat de jihadiștii grupării islamiste Statul Islamic (ISIS).

Putin cere Parchetului rus o „pedeapsă justă” pentru atacatori

„Iar naziştii, după cum se ştie, nu au avut niciodată scrupule în a folosi cele mai murdare şi inumane mijloace pentru a-şi atinge scopurile”, a declarat Putin, în timpul unei întâlniri cu membri ai guvernului şi ai forţelor de securitate, care a fost transmisă în direct la televiziune.

La prima vedere, Putin refuză să accepte ipoteza avansată de serviciile de informaţii occidentale potrivit căreia atacul ar fi fost comis de Statul Islamic din provincia Khorasan (ISIS-K).

„Ştim prin intermediul cui a fost comisă această crimă împotriva Rusiei şi a poporului său. Ne interesează cine a comandat-o”, a spus el.

„Desigur, este necesar să răspundem la întrebarea: de ce după comiterea crimei teroriștii au încercat să meargă în Ucraina? Cine îi aștepta acolo?”, a continuat, luni, Putin, în a doua lui ieșire publică pe tema atacului.

Alţi înalţi oficiali ruşi au invocat marţi la rândul lor presupusa implicare a Kievului şi a ţărilor occidentale în tragedie, deşi au recunoscut că anchetatorii nu au stabilit încă toţi responsabilii pentru această crimă.

Marți, Putin a cerut Parchetului o „pedeapsă justă” pentru teroriştii care au comis atentatul, în conformitate cu legislaţia în vigoare din Federaţia Rusă.

Cel mai recent bilanț oficial arată că atacul din oraşul Krasnogorsk, situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de centrul Moscovei, s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi şi 182 de răniţi.

În total, forţele de securitate ruse au reţinut 11 persoane suspectate ca având legătură cu atacul de la Crocus, dintre care patru ar fi participat direct la atentat.

Citiți și:

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News