„Noi suntem mereu pregătiți să-i ascultăm pe colegii noștri occidentali, dacă mai solicită să organizeze o discuție. Sper că vor putea să ne ofere unele abordări serioase care să contribuie la dezamorsarea tensiunilor și să țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și ale securității sale”, a declarat Lavrov, citat de agenția rusă de presă de stat RIA.
Potrivit lui Lavrov, Rusia este pregătită să negocieze cu Occidentul, dacă acesta i se adresează „cu propuneri realiste, bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și a unui echilibru între interesele tuturor țărilor din această regiune”.
Oficialul rus a susținut că în ultimele șase luni „au existat mai multe inițiative din partea americanilor și a unor alți oficiali occidentali care au cerut să aibă convorbiri telefonice cu liderul rus”.
Afirmații similare au fost făcute și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus duminică că negocieri între Putin și omologul său american Joe Biden ar putea avea loc dacă SUA sunt dispuse „să asculte îngrijorările Rusiei și să revină la discuțiile despre garanțiile de securitate”, potrivit TASS.
„Aceasta este, de fapt, dorința ca Statele Unite să revină la situația din decembrie-ianuarie și să se întrebe: oferta Rusiei nu ni ne potrivește, dar oare merită să ne așezăm la masa negocierilor?”, a explicat Peskov, pentru canalul rus de televiziune Rossiya-1.
Peskov face referire la draftul de acord publicat în decembrie de Ministerul rus de Externe, privind garanțiile de securitate pe care Moscova le așteaptă de la SUA și NATO. Acesta prevedea ca NATO să nu se extindă spre est și să nu accepte aderarea Ucrainei în alianță. De asemenea, erau introduse restricții privind desfășurarea de arme ofensive, în special arme nucleare, notează TASS.
Ulterior, au avut loc mai multe runde de discuții în diverse formate, dar nu s-a ajuns la niciun acord.