„Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale. Au fost vizate instalaţiile de depozitare din vestul Ucrainei de mai multe ori (de către forţele ruse). Cum poate fi altfel?”, a spus Serghei Lavrov, într-un interviu pentru televiziunea de stat postat pe site-ul ministerului de externe.
NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război.
Serghei Lavrov:
În același interviu, Lavrov a avertizat Occidentul că pericolul unui război nuclear în Ucraina este „real” și nu trebuie subestimat.
De câteva săptămâni, Ucraina cere Vestului arme mai multe și mai puternice. O serie de țări NATO au răspuns afirmativ. Cea mai mare contribuție la echiparea armatei ucrainene a venit, de la începutul războiului și până în prezent, din partea SUA.
Însăși prezența armelor de fabricație americană „provoacă panică” în rândul trupelor ruse, susține armata ucraineană, iar SUA au trimis mii. Rachetele Javelin se numără printre armele care au fost trimise în Ucraina în cadrul mai multor pachete de asistență militară.
În total, peste 3 miliarde de dolari în ajutor militar au fost trimise Ucrainei de când Rusia a invadat-o pe 24 februarie. Cel mai recent pachet de 800 de milioane de dolari, anunțat joi de președintele Joe Biden, include și artilerie grea, obuziere și drone tactice. Alte armamente trimise până acum includ drone care pot fi transformate în bombe zburătoare și arme antiaeriene care pot trage în elicoptere.