„În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei. În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Kolbasna. Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile. Credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el”, a precizat Serghei Lavrov.

Potrivit ministrului rus de externe, situația din Transnistria „s-a degradat” ca urmare a politicii guvernului moldovean, „condus de președinta Maia Sandu”, care este „vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”.

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.

„Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri «5+2»”, a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar, conform TASS.

Vorbind despre legea împotriva separatismului, votată recent la Chişinău, ministrul rus de externe a declarat că Moscova „nu vede sentimente separatiste în Transnistria”. „Vedem la conducerea transnistreană o dorinţă puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul 5+2, care au ca scop o soluţionare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei”, a afirmat Serghei Lavrov.

Șeful dipolmației ruse a mai spus că formatul de negocieri 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) este în esenţă îngheţat.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News