Putin și Șoigu s-au bronzat la soare împreună, la bustul gol, în îndepărtata Siberie, au petrecut vacanțe de pescuit și au jucat în aceeași echipă de hochei pe gheață.

Ministru al apărării în Rusia vreme îndelungată, Serghei Șoigu a fost văzut de mult timp nu doar ca un aliat politic de încredere al președintelui Vladimir Putin, ci și ca unul dintre puținii prieteni, în cadrul elitei ruse, ai liderului de la Kremlin.

Putin pare să fi supraviețuit deocamdată revoltei, după o mediere surpriză condusă de președintele belarus Alexandr Lukașenko. Dar poziția lui Șoigu rămâne profund precară din cauza gravității fără precedent a atacurilor lui Prigojin împotriva acestuia și a ministerului pe care îl conduce.

Prigojin a reușit să captureze cartierul general al Comandamentului de Sud al armatei ruse din Rostov pe Don, centrul nevralgic al invaziei din Ucraina, l-a acuzat pe Șoigu că a fugit „ca un laș” și a promis că acesta „va fi oprit”.

Ministrul apărării nu era de găsit în acel moment și, deocamdată, a dispărut complet din peisajul public.

Șeful Wagner îi acuzase anterior pe Șoigu și pe generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, cealălalt dușman pe termen lung al său, că sunt responsabili de moartea a „zeci de mii de ruși“ în conflictul din Ucraina și de „cedarea de teritorii inamicului”.

„Marele învins“

„Marele câștigător al serii a fost Lukașenko”, a declarat Arnaud Dubien, directorul think tank-ului Observatorul Franco-Rus (Franco-Russian Observatory). „Marele perdant a fost Șoigu”, a adăugat analistul.

Dar chiar și înainte de izbucnirea revoltei de vineri seară, Șoigu se afla sub o presiune imensă din cauza atacurilor lui Prigojin și a eșecului forțelor armate ruse de a face progrese pe front.

Pe 12 iunie a fost distribuit pe scară largă un videoclip cu Putin și Șoigu participând la o înmânare de medalii la un spital militar, în care președintele rus apare întorcându-i spatele ministrului apărării, aparent cu dispreț.

Șoigu a avut o carieră de o longevitate politică de neegalat în Rusia postsovietică, iar prezența sa în centrul puterii de la Moscova este anterioară celei a lui Putin însuși.

Originar din regiunea Tuva, din sudul Siberiei, Șoigu este printre puținii ruși non-etnici care au ocupat un post de conducere în guvernul țării după prăbușirea URSS.

El și-a început ascensiunea în 1994, când a fost numit ministru pentru situații de urgență, în primii ani ai președinției lui Boris Elțîn.

Șoigu a devenit o prezență familiară și imperturbabilă pentru ruși, precum și unul dintre cei mai populari politicieni ai Rusiei, în timp ce alerga prin țară pentru a face față unor dezastre, de la accidente aviatice la cutremure.

Servind sub o duzină de prim-miniștri, el a deținut această funcție până în 2012, când a fost numit guvernator al regiunii Moscova, iar apoi a fost numit rapid ministru al apărării de către Putin în același an, după ce un scandal de corupție l-a doborât pe predecesorul său, Anatoli Serdiukov.

„Pe punctul de a se prăbuși”

El a fost numit imediat general, deși nu avea experiență militară la nivel înalt, dar a supervizat cu succes mai multe operațiuni, inclusiv intervenția din 2015 în Siria, care l-a menținut la putere pe aliatul Moscovei, Bashar al-Assad.

Când Șoigu a împlinit 65 de ani, Putin a avut un cadou special pentru prietenul său, una dintre cele mai înalte decorații ale Rusiei, medalia „Pentru merite aduse patriei”, care a ajuns pe un piept deja plin de decorații.

Dar invazia mult mai puțin reușită din Ucraina – deși Kremlinul a sperat inițial că va vedea tancurile rusești deplasându-se în Kiev – a ridicat în mod persistent întrebări cu privire la viitorul lui Șoigu.

„Prigojin a vrut să transmită mesajul că Șoigu și Gherasimov trebuie concediați, deoarece sunt incompetenți și este nevoie de o schimbare de strategie”, a declarat Pierre Razoux, director academic al Fundației Mediteraneene de Studii Strategice (FMES), organizație cu sediul în Franța.

Acum, nu mai există expresii de prietenie macho sau imagini ca în 2017, cu cei doi bărbați fără cămașă, bronzându-și piepturile pe malul unui râu din taigaua siberiană, notează France Presse.

În schimb, prezența lui Șoigu a fost redusă la întâlniri în care apare mormăind și îi raportează lui Putin sau pur și simplu consemnată pe un ecran, în timp ce șeful de la Kremlin supervizează o videoconferință.

Prigojin a luat în vizor și familia lui Șoigu, în special pe soțul fiicei sale Ksenia, Alexei Stoliarov, un blogger de fitness care s-a ținut departe de război și a fost acuzat de presa de opoziție că a dat like unei postări care se opune invaziei.

Canalele de limbă rusă de pe Telegram au dat în clocot cu speculații cu privire la cine i-ar putea succeda lui Șoigu, guvernatorul regiunii Tula, Alexei Diumin, care a deținut funcții de top în armată și în securitatea prezidențială, fiind văzut ca favorit.

„Grupul lui Șoigu este pe punctul de a se prăbuși, iar Serghei Kuzhugetovici însuși a căzut în dizgrație și, cel mai probabil, va demisiona”, scrie Preemnik, un canal de Telegram foarte urmărit.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News