Cu cât Ucraina va aştepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condiţiile pentru poporul său, a avertizat Șoigu. Actualul secretar al Consiliului de Securitate din Rusia a mai susținut că Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătrați din teritoriu din 14 iunie încoace, transmite agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

„Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se îngustează. Iluziile regimului de la Kiev (termen depreciativ inventat de Moscova în scopuri propagandistice la adresa conducerii din Ucraina – n.r.) că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, la care toate problemele lor interne vor fi rezolvate de ei înşişi, costă scump poporul ucrainean”, a declarat Șoigu, conform televiziunii de stat din Rusia.

Pe 14 iunie, în cadrul unei reuniuni cu conducerea Ministerului rus de Externe și în contextul summitului pentru pace în Ucraina organizat de Elveția, Putin a cerut cedarea regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, pe lângă Crimeea, și încetarea procesului de aderare la NATO în schimbul încetării focului și lansării negocierilor între Moscova și Kiev.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special de SUA, care au precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, și restabilirea granițelor acestei țări recunoscute la nivel internațional.

Ulterior, Zelenski a anunțat că pregăteşte o foaie de parcurs pentru încheierea războiului care să fie prezentată la un nou summit pentru pace, prevăzut către sfârșitul anului, inclusiv cu participarea Rusiei. Moscova refuză inițiativele Kievului și insistă să fie luate în considerare doar cererile sale. Soldații ruși ocupă în prezent aproximativ 18 la sută din teritoriul Ucrainei.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că țara sa este pregătită să negocieze cu Rusia dacă arată „bună-credință”. Totuși, potrivit lui Kuleba, Moscova nu manifestă o asemenea disponibilitate.

Urmărește-ne pe Google News