Propunerea vine în contextul în care Rusia marchează trei luni de când și-a trimis forțele armate în Ucraina, susținând că trebuie să neutralizeze o amenințare la adresa securității sale și să scape de „fasciștii” care amenință populația vorbitoare de limbă rusă în țara vecină.
Președintele rus Vladimir Putin a evocat mai mulți eroi din trecut, de talia lui Suvorov, pentru a promova ideea că „operațiunea militară specială” este în conformitate cu tradiția militară glorioasă a Rusiei. Ucraina și țările occidentale au respins argumentele Rusiei, considerându-le drept pretexte nefondate pentru a cuceri teritorii.
„Personalitatea acestui mare comandant militar atrage, desigur, atenția multor oameni”, a declarat episcopul Pankraty, președintele comisiei sinodale ortodoxe ruse pentru canonizarea sfinților, pentru agenția de presă TASS.
„Chiar și ministerul apărării, și însuși ministrul apărării, au venit la noi cu această problemă (canonizarea)”, a precizat episcopul.
Pankraty a precizat că șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, i-a promis ministrului Serghei Shoigu că această chestiune va fi examinată.
Printre cele mai cunsocute fapte de arme ale lui Suvorov se numără apărarea țărmului nordic al Mării Negre – inclusiv Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina, în 2014 – în fața atacului turcilor în timpul Războiului ruso-turc din 1789-1791, care a avut loc în timpul domniei împărătesei Ecaterina cea Mare.
Suvorov este, de asemenea, cunoscut pentru că a condus asaltul asupra unei suburbii din Varșovia pentru a zdrobi revolta lui Kosciuszko și pentru că a reprimat rebeliunea lui Pugachev din 1773-1775, o revoltă țărănească care a zguduit regimul imperial rus și aproape a dus la dispariția acestuia.
În 1799, în calitate de feldmareșal, Suvorov a condus o retragere strategică celebră prin Alpii elvețieni, suferind doar pierderi minime în fața forțelor franceze mult mai numeroase.
Într-un discurs adresat națiunii, înainte de a anunța începerea campaniei militare a Rusiei în țara vecină, Vladimir Putin a invocat demontarea unui monument dedicat lui Suvorov în orașul ucrainean Poltava ca dovadă că Ucraina renunță la propriul trecut.
Săptămâna trecută, un monument asemănător din Elveția dedicat lui Suvorov a fost deteriorat, fiind vopsit în culorile albastru și galben ale Ucrainei.
Patriarhul Kirill i-a îndemnat pe credincioșii ortodocși să sprijine intervenția militară din Ucraina, amintește Reuters.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina