Tihanovski era un vlogger cunoscut în Belarus, care se pregătea de o candidatură în alegerile prezidențiale împotriva lui Lukașenko, când a fost arestat în mai 2020, sub acuzația că a organizat tulburări în masă și incitarea la ură socială.
Soția lui, Svetlana, i-a luat locul și a candidat împotriva lui Lukașenko într-un scrutin denunțat drept fraudat de către opoziția belarusă și Occident și care a dus la proteste de amploare reprimate brutal de Lukașenko.
Ea și-a revendicat victoria în alegerile din august 2020, dar, temându-se pentru siguranța ei, a fost forțată să plece în exil cu copiii ei, a doua zi după alegeri.
Svetlana Tihanovskaia a precizat marți că sentința dată pe numele soțului echivalează cu o „răzbunare” a lui Lukașenko. Alți cinci susținători au mai fost condamnați la pedepse între 14 și 16 ani de închisoare.
„Comentând așa-zisul verdict, îmi voi pune o singură întrebare: ce voi face cu această știre? Voi continua să apăr persoana pe care o iubesc, care a devenit un lider pentru milioane de belaruși”, a spus Tihanovskaia într-un mesaj video. „Voi încerca să fac ceva foarte dificil, poate imposibil, pentru a aduce mai aproape momentul în care îl vom vedea în noul Belarus.”
„În timp ce ascunde prizonierii politici în procese închise, el (Lukașenko – n.r.) speră să continue represiunile în tăcere. Dar întreaga lume ne urmărește. Nu ne vom opri”, a mai transmis ea pe Twitter.
Represiune brutală a opoziției
Serghei Tihanovski este ultimul nume important din rândul opoziției din Belarus care este închis, în cadrul unei campanii brutale împotriva vocilor disidente care au contestat rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, când Lukașenko s-a declarat câștigător.
Lukașenko conduce Belarusul din 1994 și a sfidat protestele de anul trecut, când politicienii și activiștii din opoziție au fost arestați și ținuți în închisoare.
Serghei Tihanovski este acum unul dintre sutele de prizonieri politici închiși în închisorile din Belarus. Printre ei se numără și Maria Kolesnikova, care a fost găsită vinovată de mai multe infracțiuni, inclusiv complot pentru a prelua puterea, și a fost condamnată la 11 ani de închisoare în septembrie. Ea a fost una din principalele aliate ale Svetlanei Tihanovskaia și a refuzat să părăsească Belarusul când regimul de la Minsk a încercat să forțeze exilarea sa.
În iulie, un tribunal din Belarus l-a condamnat pe fostul candidat la președinție Viktor Babariko la 14 ani, pentru fapte de corupție, acuzații pe care el le-a negat.
Raportorul special al ONU, Anaïs Marin, a declarat că peste 35.000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar în ultimul an în Belarus și zeci de mii de belaruși au fugit în străinătate, temându-se de represiune.