Sergiu Andon, despre Regele Mihai: Fir-ai al naibii, Majestate! Puțină lume știe că, înainte de a fi avocat, Sergiu Andon a fost jurnalist. E adevărat că, în anii ’60, a fost și procuror.
Concret, în anul 1961 a absolvit Facultatea de Drept din București. Între 1961 și 1968 a activat ca procuror în raioanele Fetești, Slobozia și Urziceni. Apoi, între anii 1968 și 1972 a fost redactor principal la revista Flacăra, iar între 1972 și 1989 a fost publicist comentator la ziarul Scânteia.
Ei bine, din 1989 până în 1994 a fost redactor-șef adjunct la ziarul Adevărul, timp în care a scris unele dintre cele mai injurioase articole la adresa Regelui Mihai („Fir-ai al naibii, Majestate!”).
Se întâmpla în 1991, la un an după ce regele a fost întors din drum, chiar de Crăciu, în timp ce se îndrepta către Curtea de Argel, și urcat înapoi în avion. Apoi, în 1992, Regele Mihai reușea să revină în țara sa natală…
Ulterior, ajuns membru al Partidului Conservator (PC), ca și Dan Voiculescu, în 1996, anul din care a ales să fie avocat, atitudinea sa față de monarhie s-a schimbat total, el aplaudând discursul regelui Mihai în Parlament în 2011.
E adevărat că și acum, la moartea Majestății sale, Sergiu Andon vorbește frumos despre el și a revenit la sentimente mai bune, la fel ca cele de după 1996.
Regele Mihai a murit la 96 de ani, în ziua de marți, 5 decembrie 2017, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția.
Regele Mihai va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie, și va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș.
Potrivit unor surse din Casa Regală, după ce va fi adus în țară, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, de la Sinaia, fosta reședință de vară a regilor României, iar apoi va fi adus pentru două zile la Palatul Regal din Capitală.
Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la Catedrala Patriarhală din București, iar slujba înhumării va fi la Mănăstriea de la Curtea de Argeș, acolo unde Regele Mihai își va dormi somnul de veci, alături de soția sa, Regina Ana.
Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta, cea care a lipsit de la căpătâiul Regelui Mihai. Nu i-a fost alături în ultimele clipe de viață. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria.
Regele Mihai a murit. Biografia monarhului
Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.
Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.
În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.
În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!
Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:
”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.
Regele Mihai a murit. A fost diagnosticat cu leucemie în 2016
Regele Mihai a fost operat anul trecut în Elveția. Majestatea Sa a aflat, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Din acest motiv, Regele Mihai și-a anunțat retragerea din viața publică prin intermediul unui mesaj, în care a menționat că fiica sa, Principesa Margareta, îi va prelua prerogativele.
Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.
Citește și:
- EXCLUSIV | Regele Mihai va fi înmormântat în noua catedrală din Curtea de Argeş
- Regele Mihai a rescris de trei ori succesiunea la tron
- Regele Mihai I şi Regina Ana, cel mai longeviv cuplu regal din istoria României
- Foto | Aşa se distrau regele Mihai şi prietenul său la Mamaia!
- Regele Mihai, LA SCHI. Iată IMAGINI DE COLECŢIE cu SUVERANUL ROMÂNIEI | VIDEO
- Serial: Episodul 1: Regele Mihai s-a apucat de pilotaj din cauza «răului de avion»
- Serial: Episodul 2 – Regele Mihai şi Regina Ana s-au cununat catolic în Monte Carlo
- Regele Mihai a fost membru al mişcării spirituale «Reînarmarea morală»
- Regele Mihai a fost sedus de o agentă a sovieticilor
- Editorial de Claudiu Săftoiu, după moartea Regelui Mihai: Drum lin la Ceruri, bunul nostru Rege!
- Gabriela Firea: Voi propune ca Piața Victoriei să poarte numele Regelui Mihai
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro