Sergiu Bolotă are 33 de ani, este din Sibiu și vine dintr-o familie în care muzica a fost dintotdeauna prezentă. Tatăl și unul dintre frații săi mai mari, dar și el, o perioadă, au cântat muzică bisericească în cadrul bisericii neo-protestante.

În 2014 a făcut un pas înainte și a ieșit din ceea ce părea a fi o moștenire pe plan muzical. Deși își imagina că va trăi toată viața în orașul natal, și-a luat chitara în spate și multe vise la pachet și a venit în București.

“Eu sunt oaia neagră care cântă în baruri”, glumește Sergiu.

Și-a încercat norocul la “X Factor” în 2015, apoi, doi ani la rând, la Eurovision, concurs la care anul trecut a ajuns până în semifinala națională cu o piesă compusă chiar de el, “Every little thing”. Spune că deși nu a mers mai departe de atât, a avut mult de învățat din această experiență, pentru că acum știe să-și controleze mai bine emoțiile și are un alt fel de contact cu publicul numeros.

Pentru Sergiu, muzica e un job full time. Cântă în diverse pub-uri, cu vocea și chitara, iar în toamna anului trecut și-a lansat primul album, “Umbre”. Ca orice artist, își dorește însă mai mult și are în plan să-și formeze propriul band.

Le amintește oamenilor că sunt niște ființe minunate

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Până atunci, continuă să compună piese pe care le înregistrează într-un studio improvizat în camera lui, din apartamentul din sectorul 6 în care locuiește cu niște prieteni. Le postează apoi pe canalul său de Youtube, unde a adunat o comunitate mică de peste 2.000 de abonați.

Cântă cu vocea și chitara și ne-a demonstrat, când l-am vizitat acasă, că stăpânește și corzile unei ukulele.

În anul în care a venit în București a început să compună mai mult. Atunci a scris piesa “Ființă minunată”, prin care a vrut să le transmită oamenilor dezamăgiți de propriile forțe că sunt buni, frumoși și că ar trebui să aibă mai multă încredere în ei.

A reprodus piesa anul acesta, i-a dat o altă tonalitate și a început să o promoveze într-un mod original. A împărțit stickere cu mesajul “Ești o ființă minunată”, iar Bucureștiul este acum plin de ele. Clipul video al piesei surprinde reacțiile de fericire ale oamenilor atunci când primesc acest mesaj pozitiv.

Are aproape 300 de abonați la newsletterul pe Whatsapp

Apoi, artistul a dus conceptul de newsletter la alt nivel.

Așa cum cineva se abonează la site-urile de știri pentru a primi zilnic notificări pe e-mail cu cele mai importante subiecte ale zilei, așa poate primi acum newslettere pe WhatsApp. Dar de data asta cu muzică.

Oamenii au reacționat foarte fain. Adică… trăiești în București, deja, orice vezi în jur te enervează: aglomerația, gălăgia, nu mai zic Pasajul Unirii! Și vine cineva și îți dă un cartonaș pe care scrie «Ești o ființă minunată». Cumva, toți zâmbeau și ziceau: «Pfoai, fix de asta aveam nevoie!»”, explică Sergiu.

Pentru a primi de la Sergiu Bolotă o scurtă compoziție originală sau un cover săptămânal pe WhatsApp, trebuie să trimiți un mesaj cu textul “start” pe numărul de WhatsApp afișat pe site-ul proiectului.

La aproape trei luni de la lansarea proiectului “Ființă minunată – Acoustic Vibes” a strâns aproape 300 de abonați. Și-ar dori să aibă 1.000 până la sfârșitul anului.

“Muzica nu are limite, de ce i-am pune noi?”

Sergiu își compune singur piesele și toate au un mesaj. Cântă despre dragoste, suferință, despre dependență, sentimente pozitive sau negative, despre încredere și dezamăgiri. Orice poate fi o inspirație pentru el.

“Am încercat, acum un an sau doi, un newsletter pe mail. Dar, vezi tu, în ziua de azi, persoanele tinere își fac o adresă de e-mail pentru un cont de Facebook sau de Youtube, deci nu folosesc ei mail-ul neapărat. Vedeam o rată foarte mică de deschidere a email-urilor și atunci am zis ok, nu funcționează, ce funcționează, ce e acolo, toată ziua? WhatsApp-ul”.

Despre muzica din România

“Cine are ceva de spus va ieși în evidență. Și când spun ceva de spus, vreau să spun altfel. Nu tot ce e altfel e și bun, dar în primul rând trebuie să fii sincer și să scrii despre orice. Nu poți scrie doar piese pozitive și nu poți scrie numai despre dragoste. (…) Eu am și piese cu mesaj negativ și fără final fericit. Pentru că asta e viața. Dacă ești sincer cu tine însuți și cu ce vrei să transmiți mai departe, tot timpul cineva se va regăsi în piesele tale”, spune artistul.

 

Video: Robert Hanciarec, Bogdan Pîrlea (montaj)


Citește și:

Vă recomandăm 7 super lecturi de weekend. De la fata dispărută și până la ce spun politicienii români despre posibila dispariție a Pământului

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News