Concertele vor avea loc pe scena din șura gospodăriei Szarka, transformată în „cartierul general” al festivalului. Excepție vor face evenimentele desfășurate în Biserica Reformată.
Organizatorii spun că, prin organizarea festivalului, vor să strângă fonduri pentru copiii talentați din Mera și din Țara Călatei care nu au bani ca să participe la cursuri de dans sau de muzică tradițională.
„Acest fond cultural pe care Mera World Music Festival îl iniţiază este o modalitate prin care festivalul doreşte să contribuie la îmbunătăţirea accesului la cultură al comunităţii, dat fiind că tocmai comunitatea este cea care face posibil festivalul”, susţin organizatorii, conform Agerpres.ro.
Seara, după concerte, vor avea loc jam session-uri, precum şi seri tradiţionale de dans – táncház.
„Sătenii din Mera acceptă acest festival, participă la el, ei înţeleg că avem un aport la viaţa culturală a comunităţii. Suntem bineveniţi, iar acest lucru se datorează şi genului de muzică din cadrul evenimentului – nu cred că ar fi fost la fel dacă organizam un festival rock sau de muzică electronică. Să nu uităm nici faptul că ne desfăşurăm în mijlocul satului, iar acest lucru e atipic pentru un festival de acest gen”, a precizat Bethlendi András, co-organizator şi fondator al festivalului.
Cei care participă la festival vor participa la un târg gastronomic în curtea Muzeului Bivolului. Acolo, producătorii locali vor expune legume, fructe, brânzeturi, produse din carne, iar pe parcursul târgului vor avea loc şi ateliere de preparare a pizzei cu mozzarella provenită de la bivoliţele din Mera, dar şi de porridge – o „întâlnire” între Ţara Călatei şi Scoţia. De asemenea, vor putea fi degustate ceaiuri şi siropuri din plante specifice locului. Târgul este coordonat de un cuplu de britanici deveniţi celebrităţi locale – Sarah Meaker şi Douglas McFarlane, stabiliţi în Ţara Călatei în urmă cu mai bine de 10 ani, care sunt promotori ai producţiei şi consumului ecologic şi responsabil.
Proiecţiile de film vor avea loc în zona numită ‘Studioul din şură’, iar între peliculele care vor fi proiectate se numără şi două producţii BBC: ‘Dancing Room’ – o dramă cu dans, în principal contemporan, pe muzica artiştilor de la Muzsikás, laureaţi ai unui premiu Grammy, precum şi ‘Transylvania – The Band Plays On’ – care vorbeşte inclusiv despre tradiţiile din Mera. Regizorul filmelor, Simon Broughton, va fi prezent la Mera World Music Festival.
Tot în ‘cartierul general’ al festivalului, în Gospodăria Szarka, se va amenaja şi o zonă de relaxare cu hamace, unde vor avea loc şi discuţii cu artiştii.
În gospodăria vecină, copiii vor fi aşteptaţi cu activităţi concepute special pentru ei – de la meşteşuguri până la poveşti, cântece şi dansuri.
În cadrul festivalului vor exista cursuri de dansuri tradiţionale pentru adulţi şi vor avea loc prezentări ale tradiţiilor din Mera, inclusiv ale portului popular.
Satul Mera se află la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu uşurinţă cu microbuzele festivalului, care vor porni de la Opera Maghiară, iar informaţii complete despre transport pot fi aflate de pe pagina de Facebook a evenimentului.
Citește și Românii care au criticat Poliţia pe Facebook s-au trezit cu conturile blocate. Internauţii au povestit pentru Libertatea ce li s-a întâmplat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro