Satul Markopoulo este situat pe o colină în partea de sud a insulei, la aproximativ 30 km în afara orașului Argostoli. Este un sat frumos și istoric important pentru Kefalonia, dar nu este frumusețea ei care face ca mii de oameni să o viziteze în fiecare an. Motivul este templul lui Panagia Lagouvarda sau Fecioara Maria a Șerpilor, care se află în sat. Acolo, în fiecare an, de la 6 august până la celebrarea Fecioarei Maria, pe 15 august, zeci de șerpi mici inofensivi apar din nicăieri și umple templul și zona înconjurătoare.

Aspectul șerpilor este un fenomen miraculos și inexplicabil, dar pentru credința ortodoxă greacă, supunerea șarpelui, a acestui dușman la oameni, la harul Fecioarei Maria este cel mai mare miracol al tuturor.

Prezența șerpilor tocmai între cele două sărbători ortodoxer atât de importante a făcut ca credincioșii să credă că este vorba de un miracol, să-i ia în biserică și să vadă prezența lor drept un semn că urmează un an bun.

Șerpii au fost un simbol puternic al regenerării și vindecării în Grecia antică. În trecut, șerpi inofensivi erau plasați în camerele celor bolnavi și răniți, de aici și tija lui Asceplius, simbolul medicinei. Cei de la Kefalonia sunt văzuți ca un semn divin și un miracol al Fecioarei Maria.

Legenda spune că odată a existat o mănăstire la Markopoulo și călugărițele, temându-se de atacurile piraților, s-au rugat Fecioarei Maria să le salveze. Drept răspuns la rugăciunile lor, Dumnezeu le-a transformat în șerpi mici. De atunci, în fiecare an, chiar înainte de Festivalul Fecioarei Maria, șerpii sfinți se întorc la biserica de la Markopoulo și urcă pe clopotniță.

Întrucât șerpii sunt foarte mici și există riscul să fie călcați în picioare de mulțimea de turiști și pelerini sosiți la festival în perioada 14-15 august, localnicii îi adună din timp și îi duc în biserică în saci sau borcane și îi depozitează în apropierea icoanei de argint a lui Panagia Fidoussa (Fecioară a șerpilor).

Tradiția spune că în cazul în care șerpii nu apar, anul care urmează va fi unul foarte prost. De altfel, doar două ori în istoria recentă nu au apărut șerpi: în 1940, anul ocupației AXIS și în 1953, când a avut loc un cutremur devastator.

Șerpii de la Kefalonia au o cruce mică pe cap și limbile lor sunt de asemenea în formă de cruce. Ei aparțin speciei Telescopus fallax, cunoscuta si sub denumirea de Șarpele Pisică European și apar în jurul curții bisericii, pe pereți și pe clopotniță. Șerpii nu arată nici o teamă de oameni în timpul slujbei și sunt inofensive în timpul festivităților. De îndată ce Liturghia se încheie la 15 august, ei devin ostili și agresivi și dispar înapoi în sălbăticia zonei. Șerpii nu mai pot fi găsiți decât în anul următor.


Citește și: EXCLUSIV/ Copila orfană care a impresionat-o pe Gina Pistol până la lacrimi. A izbucnit în plâns în timpul filmărilor

Urmărește-ne pe Google News