Statele Unite consideră că Rusia depune eforturi pentru a slăbi guvernul Republicii Moldova, care încearcă să aibă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, au spus oficialii americani.
SUA văd, de asemenea, semne că actori care au conexiuni cu guvernul rus le-ar putea oferi pregătire demonstranților antiguvernamentali din Republica Moldova. În ultimele săptămâni, Chișinăul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale, organizate în mare parte de Partidul Șor, formațiune prorusă.
SUA consideră, de asemenea, că Moscova răspândește dezinformare cu privire la stabilitatea generală a Republicii Moldova. Un exemplu a fost afirmația de luna trecută a Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia Ucraina plănuiește să invadeze Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova susținută de Moscova.
Oficialii americani citați de CNN au declarat că aceste afirmații sunt „nefondate, false și creează o alarmă neîntemeiată”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public luna trecută că ea crede că guvernul rus plănuiește „o serie de acțiuni care implică diversioniști cu pregătire militară, deghizați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici”.
În ultimul an, Republica Moldova a fost un punct fierbinte la periferia invaziei Rusiei din Ucraina, rachetele rusești intrând în spațiul aerian moldovenesc de mai multe ori, inclusiv în februarie 2022.
Administrația Biden nu vede nicio amenințare militară imediată la adresa Republicii Moldova, au precizat oficialii de la Casa Albă. Dar SUA a urmărit îndeaproape activitățile Rusiei în Moldova, fiind îngrijorată de eforturile continue ale Moscovei de a destabiliza Europa, au mai spus ei. Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu luna trecută la Varșovia, unde au discutat despre activitățile Rusiei de influență malignă.
Potrivit unui comunicat transmis la acel moment de Casa Albă, în timpul întâlnirii Joe Biden – Maia Sandu de la Varșovia, președintele american a reiterat că SUA s-a angajat „să ajute Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.
Trezoreria SUA a plasat, în luna octombrie a anului trecut, pe lista sa de sancțiuni nouă persoane și 12 entități despre care SUA cred că sunt implicate în activitățile de destabilizare a Republicii Moldova.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!