Diplomatul irakian a povestit ca a avut o intrevedere, luni seara, la sediul MAE, cu directorul Directiei pentru Orientul Apropiat, Radu Onofrei. La intalnire a participat si o alta persoana, care, atunci cand Onofrei a parasit sala pentru cateva minute, l-a abordat, spunandu-i ca este roman, ofiter in serviciile de informatii si i-a cerut sa colaboreze cu aceasta institutie.
Lucratorul SRI i-a cerut ambasadorului sa vorbeasca in limba romana, pentru ca el nu stie prea bine engleza, dar ambasadorul a raspuns ca nu stie limba romana si prefera sa vorbeasca in engleza.
Ambasadorul irakian a declarat, initial, ca i s-a cerut sa colaboreze pentru a i se asigura protectia sa si a familiei sale, iar apoi a precizat, raspunzand unei intrebari, ca i s-au oferit bani si i s-a promis ca familia sa va avea o viata fara griji, daca accepta.
Majid spune ca a refuzat categoric aceasta cerere, a precizat ca este ambasadorul Irakului in Romania, nu-si va trada tara, „leaganul civilizatiei”, si nu-si calca demnitatea, dupa care a parasit incaperea. El a mai declarat ca a informat MAE, printr-o nota verbala, despre acest incident, dar nu a primit nici un raspuns pana acum.
Majid a aratat ca aceasta incercare contravine prevederilor Conventiei de la Viena, din 1963, care reglementeaza relatiile diplomatice, iar faptul este condamnat de „toti oamenii de buna credinta”.
Ambasadorul irakian considera ca relatiile romano-arabe in general si cele romano-irakiene, in special, sunt relatii traditionale, relatii de colaborare si prietenie, dar evenimentele recente, printre care se numara si expluzarea a cinci angajati din ambasada, sunt rezultatul unor mari presiuni externe din partea americanilor.
Cele cinci persoane pe care autoritatile romane le-au declarat persona non-grata si le-au cerut sa paraseasca Romania erau secretarul II al Ambasadei Irakului la Bucuresti, directorul scolii irakiene din Bucuresti, care nu este diplomat irakian, gradinarul ambasadei si doi atasati din personalul tehnic si administrativ, care asigurau paza. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a anuntat ieri ca va analiza prin propriul corp de inspectie daca expulzarile cetatenilor irakieni au fost corecte. „Va trebui sa contactam si MAE ca sa vedem daca expulzarea irakienilor a fost motivata”, a spus Cristian Jura, presedintele CNCD.
Ministerul de Externe afirma ca ambasadorul nu spune adevarul
Ministerul roman al Afacerilor Externe respinge acuzatiile aduse de ambasadorul irakian la Bucuresti. Purtatorul de cuvant al MAE, Cozmin Dobran, a declarat ca ambasadorul irakian a solicitat luni, 10 martie, la orele 14.15 o audienta la directorul Directiei pentru Orientul Apropiat si African. Audienta a fost stabilita pentru orele 18.30 si la aceasta a participat si un ofiter de la serviciile secrete. „La aceasta intalnire nu s-au facut demersuri in sensul celor afirmate de ambasador. Lansarea unor astfel de afirmatii nu reprezinta decat un gest propagandistic menit sa abata atentia de la fondul problemelor din acest moment”, a mai spus Dobran, adaugand ca „orice alte afirmatii sunt simple speculatii”.